Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Alles over een AED 

Een AED, je ziet ze steeds vaker om je heen. Ze hangen meestal op plekken waar veel mensen samen komen. Denk bijvoorbeeld aan supermarkten, winkelcentrums, sportverenigingen, maar ook in publieke gebouwen zoals het stadhuis. AED staat voor Automatische Externe Defibrillator en is een klein compact apparaatje dat helpt bij het reanimeren van een slachtoffer. Dit krachtige apparaat vergroot de overlevingskans van het slachtoffer ten opzichte van de klassieke reanimatie. 

Hoe gebruik je een AED? 

Om een EAD te gebruiken, is het verstandig om te weten hoe een AED werkt. Veel mensen die we eens van een AED hebben gehoord, denken dat het een stilstaand hart weer aan de praat krijgt. Helaas geven series en films op tv een verkeerd beeld van een AED, in werkelijkheid werkt het anders. Als een AED een schok geeft aan het slachtoffer, dan stopt het hart heel even door de gegeven schok. Door de schok laat je als het ware het hart schrikken en hierdoor zal het heel kort stoppen om vervolgens weer te gaan kloppen.  

Een AED geeft trouwens niet altijd een schok aan het slachtoffer. Zodra deze is aangesloten op het lichaam van het slachtoffer, zal deze een analyse van het hartritme maken. Aan de hand van de analyse wordt bepaald of het apparaat een schok zal geven of niet. Er staan duidelijke instructies in de vorm van afbeeldingen. De afbeeldingen geven exact weer hoe je de AED aansluit op het lichaam van het slachtoffer. Let wel dat een AED niet alles alleen doet. Zodra je de AED aanzet zal deze gesproken instructies geven en je “klassieke” reanimatie ondersteunen. 

Zo sluit je een AED aan:

Stap 1: Zet de AED aan zodra deze aanwezig is en volg de instructies direct op. Knip of trek kleding van het slachtoffer open. 

Stap 2: Als het slachtoffer veel haar op de borst heeft, scheer je dat weg. Als de borst vochtig is, maak je de huid droog op de plek waar de elektroden komen, anders plakken ze (mogelijk) niet goed. 

In de AED-tas horen een schaar, een scheermes en een handdoekje te zitten. 

Stap 3: Plak de elektroden op het bovenlijf van het slachtoffer. Op de elektroden staat een afbeelding waarop staat waar dat moet. Druk de elektroden goed aan. 

Stap 4: Volg onmiddellijk de gesproken opdrachten en/of de aanwijzingen op het scherm van de AED. 

Stap 5: Zorg ervoor dat niemand het slachtoffer of de draden aanraakt als het hartritme van het slachtoffer wordt geanalyseerd en wanneer er geschokt moet worden. 

Stap 6: Druk onmiddellijk op de schokknop als de AED dit aangeeft. Volledig automatische AED’s geven zelf de schok af. 

Stap 7: Hervat direct na de schok de borstcompressies. Doe dit ook als de AED na de analyse geen schok opdracht geeft. Duw tijdens de borstcompressies niet op de draden van de elektroden. 

Wanneer gebruik je een AED? 

De inzet van een AED binnen 6 minuten vergroot aanmerkelijk de kans op overleving van mensen met een circulatiestilstand. Alle AED’s zijn veilig te gebruiken, ook wanneer het slachtoffer op metaal ligt of in een plas water. Gebruik geen AED bij een drenkeling in het water, omdat de elektroden niet of slecht blijven zitten op een natte borstkas. 

Een AED kan analyseren of een hart fibrilleert, om vervolgens een schok te geven zodat het hart zijn normale ritme herpakt. Aan de buitenkant kun je niet zien of een hart fibrilleert, daarom plak je altijd de AED op het slachtoffer wanneer je reanimeert. 

Let op: Als de AED aangeeft een schok toe te dienen, zorg altijd dat je het slachtoffer dan niet aanraakt. Roep ook hardop dat de AED een schok gaat geven, zodat omstanders dit ook weten. Na de schok ga je verder met reanimeren en het opvolgen van de instructies die de AED je geeft. 

Wil jij leren hoe je een AED kunt gebruiken? 

Vrijwel alle cursussen van Savitae leren exact hoe je een AED kunt gebruiken. Of het nu gaat om een cursus-EHBO of een cursus-BHV, Savitae vindt het uiterst belangrijk dat elke cursist leert wat een AED is, wat het doet en hoe je deze gebruikt. De overlevingskans van een slachtoffer is vele malen groter dan reanimeren zonder EAD. Dit wil niet zeggen dat traditioneel reanimeren minder goed is, onthoudt dat helemaal niet reanimeren niet helpt bij de overlevingskans van het slachtoffer.  

Savitae is één van de grootste EHBO en BHV opleiders van Nederland, met een specialisatie op het gebied van eerste hulp bij ongelukken en bedrijfshulpverlening. Savitae weet als geen ander hoe ze jou alle in- en outs kunnen leren. Als officieel partner van Het Oranje Kruis ontvang je een erkend certificaat met een geldigheid van 2 jaar.  

Ben je aanvullend verzekerd via je zorgverzekeraar? Dan heb je grote kans dat jouw cursus-EHBO tot wel 100% vergoed wordt. Doe een vergoeding check hier en wellicht volg jij je cursus Eerste Hulp gratis. Zorgverzekeraars vergoeden helaas nog geen BHV-cursussen en daarmee is het vergoeden voorlopig beperkt tot EHBO-cursussen. 

Heb je nog vragen? 

Via Savitae kun je individueel of met kleine groepen tot maximaal 8 deelnemers inschrijven op de zogenaamde open inschrijving. Via een open inschrijving kun je perfect met je partner of een stel vrienden een cursus volgen. Wil je met een wat grotere groep tot maximaal 16 deelnemers een cursus volgen? Dan kies je voor de groepscursussen. Voor bedrijven is het zelfs mogelijk om groepen tegelijk te scholen op je eigen locatie. Wat je ook kiest, je leer eerste hulpverlenen en het gebruik van een AED! 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de klantenservice van Savitae. Onze medewerkers kunnen je helpen met al je vragen. 

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren