Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Beroerte? Herken en onderneem actie! 

Een beroerte. Je hebt er vast weleens van gehoord. Van gezond naar opeens niet meer goed kunnen praten of lopen. Een beroerte komt altijd als je het niet verwacht en snel handelen is zeer belangrijk voor een goede afloop. De kans op blijvende schade neemt aanzienlijk toe als de behandeling pas na 4 uur wordt gestart. Weet jij hoe je een beroerte kunt herkennen en moet handelen in zo’n situatie?
Blog-herken-een-beroerte

Wat is een beroerte en wat is de oorzaak?  

Een beroerte, hersenbloeding en TIA vallen allemaal onder de verzamelnaam CVA (Cerebro Vasculair Accident) en wijst op een ongeval waarbij de bloedcirculatie in de hersenen niet goed gaat. 85% van de mensen met een CVA krijgt te maken met een beroerte, ook wel bekend als herseninfarct.  

De oorzaak van een beroerte is een bloedprop in de hersenen. Door dit bloedpropje wordt een bloedvat afgesloten. Een deel van de hersenen krijgt daardoor weinig of geen zuurstof. Het bloedpropje kan een bloedvat deels of volledig afsluiten. Een licht, kortdurende beroerte wordt een TIA genoemd, dit kan een voorbode zijn voor een grotere beroerte. Ook kan een bloedvat scheuren of knappen waardoor een hersenbloeding ontstaat. Hierdoor komt er ook te weinig zuurstof bij de hersenen. 

Weet een beroerte te herkennen 

Er zijn verschillende tekenen waardoor je kunt merken of iemand een beroerte heeft: 

  • Het slachtoffer is moeilijk te verstaan, verstaat jou niet en/of maakt een warrige indruk. 
  • Hij kan moeite hebben om goed te zien met één of beide ogen en ziet mogelijk dubbel of wazig. 
  • Het gezicht, een arm of been kan slap of zelfs verlamd zijn.  
  • Soms heeft het slachtoffer hoofdpijn, duizeligheid of last van coördinatie- en/of evenwichtsstoornissen. 
  • Het is mogelijk dat het slachtoffer ten slotte bewusteloos raakt.  

Wil je alles weten over het herkennen van levensbedreigende situaties en hoe je deze moet herkennen en behandelen? Volg dan de cursus Levensreddend Handelen.  

Neem snel actie 

Hoe sneller het slachtoffer behandeld wordt, des te groter de kans op zo min mogelijk blijvende schade. Als je bovenstaande kenmerken herkent bij iemand, doe dan meteen de mond-spraak-arm test. Bij deze test vraag je eerst of het slachtoffer zijn tanden wil laten zien. Als de mondhoek scheef hangt, is dit een teken van een beroerte, hersenbloeding of TIA. Daarna laat je het slachtoffer beide armen voor zich uit houden. Als één arm nauwelijks omhoogkomt of wegzakt, is de arm slap of verlamd. Ten slotte, praat met het slachtoffer. Is de spraak goed? Begrijpt diegene wat jij vertelt?  

Als je één of meerdere tekens van een beroerte herkent, bel je onmiddellijk 1-1-2. Vertel de centralist dat je vermoedt dat iemand een beroerte heeft en geef door wanneer de klachten zijn begonnen. Ook bij twijfel bel je 1-1-2. 

Wees voorbereid 

Naast een beroerte, bijvoorbeeld een hersenbloeding of TIA, kunnen er veel meer ernstige situaties voorkomen waarbij je snel moet handelen. Denk aan: verstikking, hartstilstand of ernstig letsel. Na de cursus Levensreddend Handelen weet jij precies wat je moet doen om volwassenen in levensbedreigende situaties te helpen. De cursus leert je alles van reanimatie met AED tot bloedende wonden verbinden. Maak jij het verschil? 

Advies of hulp nodig?   

Heb je nog vragen over een beroerte, CVA of de cursus Levensreddend Handelen? Misschien wil je graag nog meer weten over andere cursussen die Savitae aanbiedt, zoals Diploma Eerste Hulp of EHBO bij baby’s en kinderen? Onze klantenservice helpt je graag via live chat of e-mail met al je vragen!  

Belangrijk! Heb je al eens bij onze vergoedingencheck gekeken? Misschien kan jij wel de cursus gratis volgen! Check in 3 stappen of jouw aanvullende zorgverzekering de cursus volledig vergoed.

Beroerte? Herken en onderneem actie! 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus BHV-basis
meest gekozen
BHV basis
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-AED

Alles over een AED 

Blog-uitdroging

Hoe voorkom je uitdroging?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?