Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Bijtwond door hond, wat nu?

Bijtwonden zijn veelal pijnlijk. Het kan de agressieve hond van de buurman zijn die je te pakken heeft gekregen, maar ook jouw eigen lieve hond kan bijten. Echt waar! Zo kan een onschuldige en leuke stoeipartij een hond net iets te enthousiast maken waardoor hij vergeet voorzichtig met je te doen. Ook bijt een hond niet alleen uit agressiviteit, maar ook uit angst. Een angstige hond bijt al snel van zich af. Weet jij wat je moet doen bij een hondenbeet?
Blog-Bijtwond door hond

Bekijk de ernst van de wond 

Zelfs een oppervlakkige hondenbeet kan al flink pijn doen. Als de huid nog niet is doorbroken door de tanden, kan er een blauwe plek ontstaan rondom de beschadigde huid. Zijn de tanden wel door de huid gekomen? Dan zal de wond ook bloeden. De bijtwond kan er scherp, diep en met duidelijke tandafdrukken uitzien, maar de wond kan ook rafelige randen hebben. Mogelijk is er zelfs een stuk huid afgescheurd. Een pees, gewricht, zenuw of bot kan beschadigd raken als de bijtwond erg diep is.  

Wil je nog beter leren om wonden te herkennen en te behandelen? Volg dan de cursus Diploma Eerste Hulp

Oppervlakkige bijtwond 

De wond is ondiep en je kunt elke tandafdruk tellen op de huid van de oppervlakkige hondenbeet. Het bloedt licht tot matig. De huid rondom de wond kleurt mogelijk rood en blauw. Spoel de wond met zacht stromend, lauwwarm (kraan)water. Dit vermindert de kans op een ontsteking. Spoel de wond niet te lang! 1 tot 2 minuten is al voldoende. Anders wordt de huid zacht en zal de wond minder snel genezen. Als er geen schoon water is, maak je de wond schoon met huidontsmettingsmiddel. Dep de oppervlakkige hondenbeet voorzicht droog en dek daarna steriel af. Is de bijtwond vuil en krijg je het niet schoon? Bel dan naar de huisarts of spoedpost van de huisartsen.

Ernstige bijtwond 

Bij een ernstige bijtwond bloedt de wond erg veel. Soms zoveel dat je door het bloed moeilijk de schade aan de huid kunt zien. Druk een steriel verband of schone doek tegen de wond om de bloeding te stoppen. Houd het bloedend lichaamsdeel omhoog als dit mogelijk is. Als het bloeden is gestopt, spoel je de wond schoon met (kraan)water. Bedek daarna de bloedende wond met een schoon, niet-klevend verband. Bel 1-1-2 als de wond niet stopt met hevig bloeden. Bij veel bloedverlies kan het slachtoffer in shock raken. Voor diepe wonden, niet schoon te krijgen wonden of bijtwonden in gezicht of handen bel je de huisarts of de spoedpost van de huisartsen.

Tetanus  

Hebben de tanden de huid doorboord? Dan heb je altijd kans dat de wond kan leiden tot tetanus. Bel daarom altijd de huisarts of de spoedpost wanneer er bloed te zien is na een bijtwond! Een tetanusvaccinatie is 10 jaar lang geldig. Is het langer dan 10 jaar geleden dat je een tetanusvaccinatie hebt gehad of het is onbekend? Dan moet je een nieuwe prik halen. Zeker als je nooit tegen tetanus bent gevaccineerd, is het belangrijk om alsnog de tetanusprik te halen. Als je tetanusvaccinatie nog niet ouder is dan 10 jaar is het ook verstandig om voor de zekerheid langs de huisarts te gaan. 
Ben je gebeten door een zwerfhond of ander wild dier? Mogelijk kan je besmet raken met levensgevaarlijke hondsdolheid (rabiës). Hondsdolheid komt vaker voor in het buitenland dan in Nederland. Ga toch voor de zekerheid direct naar de huisarts of de spoedpost van de huisartsen.  

Pas op! Laat (kleine) kinderen uit voorzorg nooit alleen met honden of huisdieren in het algemeen. Het maakt niet uit hoe lief ze zijn, ieder dier kan onverwachts reageren.  

Goed opletten 

Of het nou per ongeluk tijdens het spelen gebeurt of de gemene chihuahua van je tante heeft je te pakken, een hond kan altijd onvoorspelbaar reageren. Goed opletten is het halve werk, maar als er toch iets misgaat wil je natuurlijk precies weten wat je moet doen. Doe daarom de cursus Diploma Eerste Hulp en leer van alles over wonden, botbreuken, reanimeren en meer. Zo ben je niet alleen goed voorbereid voor bijtwonden, maar ook voor bijna ieder ander ernstig ongeval.  

Zit je nog met vragen?  

Heb je nog vragen over bijtwonden, de cursus Diploma Eerste Hulp of iets anders? De medewerkers van onze klantenservice staan voor je klaar! Stuur een e-mail naar klantenservice@savitae.nl en je krijgt zo snel mogelijk een antwoord terug.  

Bijtwond door hond, wat nu?

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor de Kraamzorg
meest gekozen
EHBO voor de Kraamzorg
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken