Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

De EHBO-koffer voor thuis

De EHBO-koffer. Iedereen heeft wel te maken gehad met ongelukjes in en om het huis, van die kleine ongelukjes die je heel goed zelf kunt verzorgen. Ongelukjes zoals in je vingers snijden tijdens het schillen van de aardappels of één van de kinderen die graag wil leren rolschaatsen (maar het nog helemaal niet kan) en is gevallen. Of je man denkt dat hij kan klussen en hij bezeert zichzelf.
Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

Je herkent vast het moment wanneer je met je huilende kind (of man) op zoek moet gaan naar een pleister, verbandje of iets om te ontsmetten. Laadjes opentrekken en dan niets kunnen vinden om te verbinden. Daarom is een EHBO-koffer helemaal niet gek om in huis te hebben, zo heb je alles op één plek direct bij de hand. 

Wat zit er allemaal in een EHBO-koffer? 

Er zijn behoorlijk wat verschillen als het over EHBO-koffer gaat. De EHBO-koffers kunnen een verschillende afmeting hebben en dan is het ook logisch dat een grotere koffer, ook meer inhoud heeft. Als je een EHBO-koffer (of verbandtrommel) voor thuis wilt gebruiken, dan is een kinder EHBO-koffer meestal al voldoende voor de huis, tuin en keuken ongelukjes. De inhoud van een deze koffer heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt en deze inhoud kun je uiteraard ook gebruiken bij volwassenen. Je hebt dus bijvoorbeeld echt niet te maken met mini-pleisters, maar waarschijnlijk wel met vrolijk gekleurde pleisters. In de basis zal een (kinder) EHBO-koffer de volgende inhoud hebben: 

Wondpleisters 

 • De standaard huis-, tuin- en keukenpleister, handig voor kleine verwondingen. Eventueel met vrolijke kleurtjes. 

Wondsnelverbanden  

 • Met een wondsnelverband verbind je snel en eenvoudig wat grotere verwonding. 

Kompressen met verschillende soorten en afmetingen 

 • Een kompres wordt gebruikt om een wond mee af te dekken of om wonden mee te reinigen. Pas op dat je nooit watten gebruikt om een wond mee te reinigen, aangezien dit in de wond kan achterblijven. 

Verschillende windsels 

 • Voor het aanleggen van een drukverband.  

Een reddingsdeken goud/zilver 

 • Een reddingsdeken wordt meestal gebruikt tegen onderkoeling of oververhitting. Elke kant van de deken geeft een functie. Onthoud deze regel: Heeft het slachtoffer het koud? Dan gebruik je goud. 

Hechtpleisters en hechtstrips 

 • Deze gebruik je onder andere om wonden bijeen te brengen. 

Setjes Nitril handschoenen 

 • Voor extra hygiëne. 

Een verbandschaar 

 • Een speciale schaar met een knik en afgeronde punten, waarmee het gemakkelijk en veilig is verband te knippen. 

Een splinterpincet 

Een tekenpincet 

 • Voor het verwijderen van teken. Verdoof de teek niet voor je ze verwijdert en volg altijd de bijgeleverde instructies. 

Een beademingsmasker 

 • Voor het veilig kunnen beademen tijdens een reanimatie. 

Desinfectiemiddel 

 • Voor het schoonmaken van wondranden 

Tip: Voeg een doosje paracetamol toe aan de EHBO-koffer en ook een lijstje met belangrijke telefoonnummers! Soms kan er paniek ontstaan bij een volwassene als een kind verwond is. Met een telefoonlijst hoef je niets op te zoeken en kun je sneller handelen. Het volgen van een cursus EHBO zorgt er ook voor dat je met meer zelfvertrouwen eerste hulp kunt verlenen! 

Een basis set is ruim voldoende om thuis te hebben. Alles wat je nodig zou hebben om eerste hulp te verlenen in privésfeer, is aanwezig in de EHBO-koffer. Voor bedrijven zijn er andere EHBO-koffers beschikbaar. Het verschil tussen een koffer voor thuis en een koffer voor bedrijven is vaak de grootte (en dus inhoud) van de koffer. Voor bedrijven zijn de koffers vaak ingericht voor het gebruik van kleine of grote groepen slachtoffers. 

Een goede plek om een EHBO-koffer te bewaren? 

Het is natuurlijk minder fraai om een EHBO-koffer aan de muur in je woonkamer te hangen. Maar waar kun je dan wel zo een koffer bewaren of ophangen? Het is belangrijk dat je de koffer bewaart op een plek waar je snel bij kan in het geval van een ongeluk. Het hoeft echt niet in het zicht te hangen. Voor bedrijven gelden er andere regels, want daar moet EHBO-materiaal wel in het zicht hangen. Voor thuis gelden deze regels niet en mag jezelf bepalen waar. Het mooiste is als de koffer op ooghoogte komt te hangen (waar dit mogelijk is). Voorbeelden van goede bewaarplekjes zijn bijvoorbeeld: in de trapkast aan de muur, aan de binnenkant van een keukenkastje, in de schuur of garage of in de badkamer (eventueel ook aan de binnenkant van de kast). 

Leg of bewaar de EHBO-koffer op plekken waar de kans op een verwonding het grootst is. Denk ook aan een EHBO-koffer(tje) in de auto en/of caravan. Het is ook niet verkeerd om een mini-koffer in de fietstas te bewaren. Het is echt niet de bedoeling om het hele huis of de auto te voorzien van 30 EHBO-koffertjes, bedenk wel dat een ongelukje altijd op momenten en plekken gebeuren waar je het niet verwacht. 

Wil jij leren hoe je EHBO kunt toepassen? 

Als je nog nooit een EHBO-koffer hebt geopend, kan dit best overweldigend zijn. Al die verschillende soorten verbandjes, pleisters, gaasjes, wat gebruik je nou wanneer en wat als je het verkeerde pakt voor die ene wond? Dit zijn allemaal vragen die Savitae je leert tijdens één van onze EHBO of BHV-cursussen. Het maakt dan niet uit of je individueel een cursus volgt of via een groepscursus met collega’s van het bedrijf waar je werkt. Jij weet dan hoe en welke verbandjes je moet gebruiken. 

Wil je weten welke cursus het meest geschikt is voor jouw wensen? Stel dan je vraag aan onze klantenservice of kijk eerst bij onze veelgestelde vragen.  

Bonus tip! 

Veel zorgverzekeraars vergoeden een EHBO-cursus als je aanvullend verzekerd bent. Ook jij kunt waarschijnlijk je EHBO-cursus tot wel 100% vergoed krijgen! Ga naar onze vergoedingencheck om jouw vergoeding direct te berekenen of lees ons blog “Vergoed mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus” voor meer informatie.

De EHBO-koffer voor thuis

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus bhv-kinderopvang
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders

Gerelateerde artikelen

Blog-Splinter

6 tips om een splinter te verwijderen

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Eerste-hulpverlening

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus? 

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken