Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

De EHBO-koffer voor thuis. 

De EHBO-koffer. Iedereen heeft wel is te maken gehad met ongelukjes in en om het huis, van die kleine ongelukjes die je heel goed zelf kunt verzorgen. Ongelukjes zoals in je vingers snijden tijdens het schillen van de aardappels of een van de kinderen die die graag wil leren rolschaatsen (maar het nog helemaal niet kan) en is gevallen. Of je man denkt dat hij kan klussen en verwondt zichzelf met als gevolg een wond in zijn arm. 

Dan herken je vast ook het moment waarop je met je huilende kind (of man) op zoek moet gaan naar een pleister, verbandje of iets om te ontsmetten. Laadjes opentrekken en dan niets kunnen vinden om te verbinden. Tranen van je kind (of man) nog groter en met een theedoek om je vinger op zoek naar dat pleistertje of verbandje, wat je nergens kan vinden. Daarom is een EHBO-koffer helemaal niet gek om in huis te hebben, zo heb je alles op één plek direct bij de hand. 

Wat zit er allemaal in een EHBO-koffer? 

Er zijn behoorlijk wat verschillen als het over EHBO-koffer gaat. De EHBO-koffers kunnen een verschillende afmeting hebben en dan is het ook logisch dat een grotere koffer, ook meer inhoud heeft. Als je een EHBO-koffer (of verbandtrommel) voor thuis wilt gebruiken, dan is een kinder EHBO-koffer meestal al voldoende voor de huis, tuin en keuken ongelukjes. De inhoud van een kinder koffer heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt als inhoud en deze inhoud kun je uiteraard ook gebruiken bij volwassenen. Je hebt dus bijvoorbeeld echt niet te maken met mini-pleisters, maar waarschijnlijk wel met vrolijke gekleurde pleisters. In de basis zal een (kinder) EHBO-koffer de volgende inhoud hebben: 

Wondpleisters 

 • De standaard huis-, tuin- en keukenpleister, handig voor kleine verwondingen. Eventueel met vrolijke kleurtjes. 

Wondsnelverbanden  

 • Met een wondsnelverband verbind je snel en eenvoudig wat grotere verwonding. 

Kompressen met verschillende soorten en afmetingen 

 • Kunnen gebruikt worden om een wond mee af te dekken of om wonden mee te reinigen. Pas op dat je nooit watten gebruikt om een wond mee te reinigen, aangezien dit in de wond kan achterblijven. 

Verschillende windsels 

 • Voor het aanleggen van een drukverband.  

Een reddingsdeken goud/zilver 

 • Wordt meestal gebruikt tegen onderkoeling of oververhitting. Elke kant van de deken geeft een functie. Onthoud deze regel: Heeft het slachtoffer het koud? Dan gebruik je goud. 

Hechtpleisters en hechtstrips 

 • Deze gebruik je onder andere om wonden bijeen te brengen. 

Setjes Nitril handschoenen 

 • Voor extra hygiëne. 

Een verbandschaar 

 • Een speciale schaar met een knik en afgeronde punten, waarmee het gemakkelijk en veilig is verband te knippen. 

Een splinterpincet 

Een tekenpincet 

 • Voor het verwijderen van teken. Verdoof de teek niet voor je ze verwijdert en volg altijd de bijgeleverde instructie. 

Een beademingsmasker 

 • Voor het veilig kunnen beademen tijdens een reanimatie. 

Desinfectiemiddel 

 • Voor het schoonmaken van wondranden 

Tip: Voeg een doosje paracetamol toe aan de EHBO-koffer en ook een lijstje met belangrijke telefoonnummers! Soms kan er best een beetje paniek ontstaan bij een volwassene als een kind verwond is. Met een telefoonlijst hoef je niets op te zoeken en kun je sneller handelen. Het volgen van een cursus-EHBO zorgt er ook voor dat je met meer zelfvertrouwen eerste hulp kunt verlenen! 

Een basis set is ruim voldoende om thuis te hebben. Alles wat je nodig zou hebben om eerste hulp te verlenen in de privésfeer, is aanwezig in de EHBO-koffer. Voor bedrijven zijn er andere EHBO-koffer beschikbaar. Het verschil tussen een koffer voor thuis en een koffer voor bedrijven is vaak de grootte (en dus inhoud) van de koffer. Voor bedrijven zijn de koffers vaak ingericht voor het gebruik van kleine of grote groepen slachtoffers. 

Een goede plek om een EHBO-koffer te bewaren? 

Het is minder fraai om een EHBO-koffer aan de muur in je woonkamer te hangen, dat snapt iedereen. Maar waar kun je dan wel zo een koffer bewaren of ophangen? Het is belangrijk dat je de koffer bewaard op een plek waar je snel bij kan in het geval van een ongeval. Het hoeft echt niet in het zicht te hangen. Voor bedrijven gelden er andere regels, want daar moet EHBO-materiaal wel in het zicht hangen. Voor thuis gelden deze regels niet en mag jezelf bepalen waar. Het mooiste is als de koffer op ooghoogte komt te hangen (waar dit mogelijk is). Voorbeelden van goede bewaarplekjes zijn bijvoorbeeld; in de trapkast aan de muur, aan de binnenkant van een keukenkastje, in de schuur of garage of in de badkamer (eventueel ook aan de binnenkant van de kast). 

Leg of bewaar de EHBO-koffer op plekken waar de kans op een verwonding het grootst is. Denk ook aan een EHBO-koffer(tje) in de auto en/of caravan, het is ook niet verkeerd om een mini-kitje in de fietstas te bewaren. Het is echt niet de bedoeling om het hele huis of de auto te voorzien van 30 EHBO-koffertjes, bedenk wel dat een ongelukje altijd op momenten en plekken gebeuren waar je het niet verwacht. 

Wil jij leren hoe je EHBO kunt toepassen? 

Als je nog nooit een EHBO-koffer hebt geopend, dan kan dit best overweldigend zijn. Al die verschillende soorten verbandjes, pleisters, gaasjes, wat gebruik je nou wanneer en wat als je het verkeerde pakt voor die ene wond? Dit zijn allemaal vragen die Savitae je leert tijdens een van onze EHBO of BHV-cursussen. Het maakt dan niet uit of je privé een cursus volgt of via een groepscursus met collega’s van het bedrijf waar je werkt. Jij weet dan hoe en welke verbandjes je wanneer moet gebruiken. 

Wil je weten welke cursus het meest geschikt is voor jou of jullie? Stel dan je vraag aan onze klantenservice of kijk eerst bij onze veelgestelde vragen.  

Bonus tip! 

Veel zorgverzekeraars vergoeden een EHBO-cursus als je aanvullend verzekerd bent. Ook jij kunt waarschijnlijk je EHBO-cursus tot wel 100% vergoed krijgen! Ga naar savitae.nl/vergoedingen/ om jouw vergoeding direct te berekenen of lees de blog: “Vergoed mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus” voor meer informatie. 

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren