Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Vergoed mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Een EHBO-cursus kan heel handig zijn en zelfs levens redden. Stel je voor dat er iets overkomt met mensen in je directe omgeving? Als jij een EHBO-cursus hebt gevolgd, zorg jij er in ieder geval voor dat je weet hoe je moet handelen bij verwondingen of erger. Wat denk je van je kinderen? Als ouders zijnde zorg je ervoor dat je kinderen veilig en gezond opgroeien. Je bent dagelijks aan het opvoeden en je zorgt ervoor dat er niets met je kinderen gebeurt. Vanaf hun geboorte ben je alert en zorg je ervoor dat er niets met je kindje kan gebeuren, toch? Maar hoe zorg je dat je weet hoe je moet handelen als er wel iets gebeurt? Hoe fijn is het als jouw zorgverzekeraar je EHBO-cursus deels of volledig vergoed? 

Welke EHBO-cursussen zijn er?

Als je kiest voor een EHBO-cursus dan is het verstandig om een cursus te kiezen die je zorgverzekeraar erkend. De meest geaccepteerde EHBO-certificaten of EHBO-diploma’s welke worden geaccepteerd door de zorgverzekeraars, is van Het Oranje Kruis of partners van Het Oranje Kruis. Dit komt omdat Het Oranje Kruis zelf geen EHBO-cursussen geeft, maar een erkende certificeerder is. Zij bieden onafhankelijke examens aan, om te toetsen of jij eerste hulp kunt verlenen in iedere situatie. Cursussen die worden aangeboden door EHBO-opleiders worden vaak alleen vergoed door de zorgverzekeraar als de opleider erkend partner van Het Oranje Kruis is. Savitae is al jarenlang officieel Partner en verzekeraars zien door het partnerschap, de EHBO-cursussen als kwalitatief en hoogwaardig. Dit geldt ook voor de certificaten die door Savitae zelf worden uitgegeven. Er is keuze uit de volgende verschillende EHBO-cursussen: 

Let wel: EHBO-cursussen worden uitsluitend vergoed aan particulieren. Heb je een EHBO-cursus beroepsmatig nodig en wil je toch gebruik maken van de vergoeding via de zorgverzekeraar? Bespreek dan met je werkgever of je een cursus privé mag volgen. 

Maakt het uit hoe je verzekerd bent?

Het maakt inderdaad uit hoe je verzekerd bent om in aanmerking te komen voor een (volledige) vergoeding. Via een vergoedingen checker kun je eenvoudig en snel binnen enkele stappen zien of jouw zorgverzekeraar je EHBO-cursus vergoed. Je kan natuurlijk ook contact opnemen met je zorgverzekeraar. Het verschilt namelijk per zorgverzekeraar of je een gedeelte van de cursus vergoed krijgt of het volledige bedrag. 

Heb je een basisverzekering?

Vanuit een basisverzekering kun je helaas geen aanspraak maken op een vergoeding voor je EHBO-cursus. Maar het is wel aan te raden om dan juist een cursus te volgen! Door een EHBO-cursus kun jij eerste hulpverlenen bij (veel) voorkomende ongelukken in en rondom het huis. Je weet dan bijvoorbeeld juist te handelen bij (brand) wonden, verslikking/verstikking, insecten beten en nog veel meer. Vergeet niet dat een direct bezoek aan de spoedeisende hulp zomaar een paar honderd euro kan kosten, wellicht had je dit kunnen voorkomen door zelf eerste hulp te verlenen. Denk er maar eens over na. 

Aanvullend verzekerd?

Als je aanvullend verzekerd bent dan kan je ervan uitgaan dat de kosten van een EHBO-cursus door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed wordt. Wel is het zo dat elke zorgverzekeraar andere voorwaarden kunnen hanteren. Naast de vergoedingen checker van Savitae, is het altijd verstandig om dit te dubbel checken bij je zorgverzekeraar. Maar ook al is de vergoeding maar gedeeltelijk, dan is het nog steeds interessant om een cursus te volgen. 

Tip: Een EHBO-cursus welke erkend is door Het Oranje Kruis, kan een voorwaarde zijn van de zorgverzekeraar. 

Hoe kan je een EHBO-cursus declareren?

Zodra jij zeker weet dat je gekozen EHBO-cursus wordt vergoed door je zorgverzekeraar, kun je jezelf zonder problemen inschrijven voor je cursus. Je zult wel eerst de cursus zelf moeten voorschieten. Heb jij je EHBO-cursus behaalt? Dan stuur je een kopie van de factuur en je behaalde diploma of certificaat naar je zorgverzekeraar. Je bewijst dan dat je de cursus hebt voorgeschoten en dat je de cursus ook echt hebt gevolgd. Je zorgverzekeraar zal na controle, de vergoeding uitkeren en meestal staat je geld (gedeeltelijk of geheel afhankelijk van de voorwaarden van je zorgverzekeraar) binnen enkele dagen weer op jouw rekening 

Gefeliciteerd! Jij weet nu hoe je eerste hulp kunt verlenen. Vergeet je alleen niet om je EHBO-cursus op tijd te herhalen? Het zou zonde zijn als je diploma of certificaat zou verlopen en je kennis verloren zal gaan. 

Wil je meer informatie over vergoedingen door de zorgverzekeraar? 

De klantenservice van Savitae kan je helpen met je vragen omtrent vergoedingen. Heb je vragen over een EHBO-cursus of wil je weten welke cursus het meest geschikt is voor jou? Dan staat de klantenservice ook voor je klaar. Kijk ook even bij de veelgestelde vragen, wellicht staat het antwoord op je vraag hier al tussen. 

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren