Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Kastanjes en paddenstoelen in de herfst

Paddenstoelen schieten uit de grond, blaadjes dwarrelen van de bomen en kastanjes ploffen op de grond. De herfst is begonnen! Natuurlijk staan de kinderen al klaar om naar buiten te gaan om kastanjes te rapen en de mooie paddenstoelen te bekijken. Leuk om te doen, maar niet zonder gevaar. We hebben zo’n 30 giftige paddenstoelsoorten in Nederland en twee soorten kastanjes waarvan één giftig is. Weet jij wat giftig is of niet?
Blog-Kastanje en paddenstoelen

Giftige paddenstoelen 

Jaarlijks worden een hoop mensen ziek door paddenstoelen. Merendeel zijn kinderen van 12 jaar en jonger. Een paddenstoel ziet er vaak mooi of grappig uit. Daarom zal een kind al snel proberen een paddenstoel aan te raken of zelfs in hun mond te stoppen. In Nederland zijn zo’n 30 giftige paddenstoelen waarvan ongeveer een kwart zelfs dodelijk kan zijn.  

Leer kinderen om uit voorzorg geen paddenstoelen te plukken totdat zij oud genoeg zijn of voldoende kennis hebben om een giftige en niet-giftige paddenstoel te herkennen. Mocht het kind toch stiekem een giftige paddenstoel hebben gegeten, herken dan de volgende symptomen:  

  • Het kind voelt zich erg ziek en heeft last van maag- en darmproblemen, zoals diarree, misselijkheid en overgeven.  
  • Soms heeft het kind een stekende hoofdpijn. 
  • Er kunnen gedragsveranderingen voorkomen (opwinding, euforische stemming, delirium en hallucinaties). 
  • Je kunt bij het kind mogelijk neusloop, zweten, tranen- en speekselvloed en ademhalingsproblemen waarnemen. 
  • Het kind kan suf worden of raakt bewusteloos. 
  • Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid, suf, ademhalingsstoornissen of angstig gedrag. Bij andere klachten bel je het spoednummer van de huisarts. Verzamel (als het kan) resten van de gegeten paddenstoel. 

Bel 1-1-2 bij bewusteloosheid, suf, ademhalingsstoornissen of angstig gedrag. Bij andere klachten bel je het spoednummer van de huisarts. Verzamel (als het kan) resten van de gegeten paddenstoel. 

Wil je nog beter kunnen helpen bij een ernstig ongeval? De cursus EHBO bij baby’s en kinderen leert je niet alleen over vergiftigingen, maar ook over onder andere botbreuken, koortsstuipen en brandwonden.  

Tamme en wilde kastanjes 

Kastanjes rapen is een leuke activiteit om te doen met je kinderen. Trek handschoenen aan om je handen tegen de stekelige bolsters te beschermen en verzamelen maar! Pas wel op wat voor kastanjes je opraapt. Wilde kastanjes zijn licht giftig. Gelukkig is er een verschil tussen tamme en wilde kastanjes: 

  • De tamme kastanje heeft een erg stekelige bolster. Daarin zitten vaak 2 tot 3 kastanjes met een platte kant en een puntje met een wit pluimpje.  
  • De wilde kastanje, ook wel bekend als paardenkastanje, heeft juist een bolster met een paar kleine stekels. Hier zit maar één kastanje in die rond is met een lichte plek.  

Beide kastanjes zijn veilig om aan te raken, maar de wilde kastanje is niet om op te eten. Het smaakt erg bitter en er kunnen vergiftigingsverschijnselen optreden, zoals: buikpijn, misselijkheid, braken of irritatie in de mond of keel. Bel de huisartsenpost als je deze symptomen herkent na het eten van een kastanje. Meer weten over vergiftigingsverschijnselen bij kinderen? Lees de blog Vergiftiging bij Kinderen, en nu? voor extra informatie.  

Geniet van de herfst 

Betekent dit dat je maar beter niet kastanjes kan rapen of paddenstoelen opzoeken? Zeker niet! Geniet gerust van alles wat de herfst te bieden heeft, zolang je blijft opletten dat je kind niet per ongeluk iets giftigs eet. Er zijn genoeg leuke (en lekkere) activiteiten te doen met kastanjes en paddenstoelen. 

Smikkelen met tamme kastanjes

De tamme kastanje is eetbaar en een echte lekkernij! Ze zijn nootachtig en zoet van smaak. Je kunt tamme kastanjes poffen, koken, roosteren of zelfs rauw eten. De tamme kastanje is lekker als tussendoortje, toetje of door een stamppot, stoofpot of andere winter- en herfstgroenten. Om er zeker van de zijn of de kastanjes vers zijn, stop je ze in een schaal met water. Als ze naar de bodem zinken, zijn ze goed om op te eten. Pas wel op voor verslikking of verstikking bij kinderen (en volwassenen). 

Knutselen met wilde kastanjes

Wilde kastanjes zijn niet eetbaar, maar prima om mee te knutselen. Met cocktailprikkers en langere satéstokjes kun je samen met je kind mooie kastanje dieren maken of zelfs hele bouwwerken! Voor variatie kun je ook tamme kastanjes gebruiken, die zijn iets kleiner. Of maak gebruik van dennenappels en eikeltjes die ook in de herfst te vinden zijn. Wees creatief! 

Paddenstoelen spotten

Paddenstoelen plukken kun je beter niet zomaar doen, maar paddenstoelen spotten tijdens het wandelen is leuk om te doen met je kind! Ga er zelf op uit of zoek een paddenstoelenroute voor kinderen uit van OERRR. OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten en inspireert om op avontuur te gaan in de natuur.   

Creatief met paddenstoelen

Met echte paddenstoelen kun je niet knutselen zoals met kastanjes. Gebruik daarom bijvoorbeeld gekleurd papier of klei om samen na het paddenstoelen spotten de mooiste paddenstoelen na te maken die jij en je kind gezien hebben. Als je kind oud genoeg is, kun je hen ook foto’s laten maken van de paddenstoelen met een smartphone of camera.  

Let op! Neem niet te veel kastanjes, bladeren, eikeltjes etc. uit het bos mee. Alles in het bos is eigendom van het bos, bijvoorbeeld de Nederlandse overheid. Het is prima om een bakje te vullen met kastanjes, maar neem er niet een hele rugzak of boodschappentas vol van mee. Dat wordt gezien als stelen en er is de kans dat je dan een boete krijgt. Te veel uit het bos meenemen is slecht voor de natuur en de dieren die daardoor minder te eten hebben.

Nieuwsgierig naar meer? 

Giftige paddenstoelen en kastanjes zijn niet het enige wat een kind kan overkomen. Je denkt er liever niet aan natuurlijk, maar mocht er toch iets gebeuren, dan wil jij natuurlijk weten wat je moet doen om je kind zo goed mogelijk te helpen. Met de cursus EHBO bij baby’s en kinderen leer je niet alleen over vergiftigingen, maar ook over onder andere insecten- en tekenbeten, verslikking/verstikking, reanimeren en meer.   

Belangrijk! Weet jij al af van de vergoedingencheck op de website van Savitae? Daar kun jij checken of de cursus met jouw aanvullende zorgverzekering wordt vergoed. Veel EHBO-cursussen worden tot wel 100% vergoed! 

Advies of hulp nodig? 

Zit je nog met vragen over de cursus EHBO bij baby’s en kinderen of misschien wil je graag nog meer weten over andere cursussen die Savitae aanbiedt, zoals Diploma Eerste Hulp of Levensreddend Handelen? Onze medewerkers van de klantenservice beantwoorden graag al je vragen via klantenservice@savitae.nl.  

Kastanjes en paddenstoelen in de herfst

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus bhv-kinderopvang
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor Gastouders + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO voor Gastouders met Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-Voedselvergiftiging

Symptomen van voedselvergiftiging

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verslikking en verstikking

Verslikking en verstikking: wat is het verschil?