Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Koolmonoxide: de stille sluipmoordenaar 

Koolmonoxide (CO) staat bekend als een gas dat onmogelijk is om zintuigelijk waar te nemen tot de eerste vergiftigingsklachten komen. Bij een hoge concentratie koolmonoxide kun je binnen enkele minuten al bewusteloos raken en overlijden. Doordat je het gevaar niet snel in de gaten hebt, staat koolmonoxidevergiftiging ook wel bekend als een sluipmoordenaar. Honderden mensen komen elk jaar in het ziekenhuis door koolmonoxidevergiftiging (ook wel CO-vergiftiging) en gemiddeld 10 ongelukkigen overlijden hieraan. Daarom is het handig om goed voorbereid te zijn! Weet jij welke symptomen horen bij koolmonoxidevergiftiging en hoe je moet handelen als je ze waarneemt?
Blog-Koolstofmonoxidevergiftiging

Hoe ontstaat koolmonoxidevergiftiging? 

Rondom het huis heb je verschillende apparaten die werken op brandstof, zoals hout, kolen, benzine of aardgas. Bijvoorbeeld een gasfornuis, houtkachel, cv-ketel, boiler of openhaard. Dit zijn de grootste oorzaken van koolmonoxidevergiftiging.  

Belangrijk! Laat een houtkachel nooit zonder toezicht branden. Niet alleen het koolmonoxide kan gevaarlijk zijn, maar ook het vuur als dit uit de hand loopt. Volg een cursus BHV-basis om alles te weten te komen over brandgevaar en wat je moet doen als het je toch overkomt. 

Als een schoorsteen niet regelmatig wordt schoongemaakt, kan de rook niet altijd wegkomen. Het koolmonoxide ontsnapt dan de kamer in. Een cv-ketel verbruikt aardgas als die aangaat om water te verwarmen voor de verwarming. Als door een defect het aardgas niet weg kan door de afvoerbuis, komt dit onzichtbare gas de kamer in.  

Er wordt vaak gedacht dat zo’n defect alleen voorkomt bij verouderde apparaten, maar dit is niet waar. Bijna de helft van alle koolmonoxidevergiftigingen wordt veroorzaakt door nieuwe cv-ketels. Let daarom altijd goed op of je symptomen herkent van dit levensgevaarlijke gas! 

Herken de symptomen en signalen 

Je kunt meerdere lichamelijke symptomen krijgen als je een te hoog CO-gehalte hebt:  

  • Hoofdpijn 
  • Misselijkheid en braken
  • Duizeligheid  
  • Spierslapte (vooral van de benen) en vermoeidheid 
  • Desoriëntatie  
Koolmonoxidevergiftiging symptomen

De symptomen lijken vaak alsof je een griepje onder de leden krijgt, maar hebben ook overeenkomsten met een epilepsieaanval. Het slachtoffer zal ook niet een blauwe gelaatskleur krijgen ondanks het te lage zuurstofgehalte in het bloed. Daarom zal je misschien niet meteen aan koolmonoxidevergiftiging denken. Een extra teken kan zijn dat iedereen in het huis plots last krijgt van deze symptomen. Let op: de symptomen kunnen per persoon verschillend zijn. Bij een zeer hoog koolmonoxidegehalte kan je binnen enkele minuten al bewusteloos raken en overlijden. Het op tijd herkennen van de symptomen is daarom erg belangrijk.

Tip: Wil je weten wat je kunt doen als iemand onwel wordt door vergiftiging of andere redenen? Volg dan de cursus Diploma Eerste Hulp! Met deze cursus ben je op vele noodsituaties voorbereid, zoals veelvoorkomende letsels, reanimatie met een AED, epilepsie en meer.  

Andere signalen in het huis die aantonen dat er een hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is, zijn beslagen ramen en als gasvlammen oranje/geel branden in plaats van blauw. De vlammen zien er feller uit en flakkeren meer dan normaal. 

Wat te doen bij koolmonoxidevergiftiging 

Vermoed je dat er een hoge concentratie koolmonoxide aanwezig is? Dan doe je de volgende 4 stappen: 

Stap 1: Herken de symptomen 
Stap 2: Waarschuw anderen 
Stap 3: Ga naar buiten 
Stap 4: Bel 1-1-2  

Als je de symptomen en signalen herkent, waarschuw je meteen iedereen in het huis/gebouw dat je CO-vergiftiging vermoedt. Zorg ervoor dat iedereen zo snel mogelijk naar buiten gaat. Blijf niet in het huis om de oorzaak te zoeken. Bel als iedereen veilig buiten staat 1-1-2 en vertel aan de centralist wat er gaande is. De brandweer zal komen om het huis te checken. Als er personen zijn met erge vergiftigingsklachten, zal ook een ambulance met spoed moeten komen.  

Voorkom CO-vergiftiging

Voorkomen dat je ernstig vergiftigd raakt door het gas, is het allerbest. Laat daarom alle apparaten die op brandstof werken regelmatig controleren door iemand die er verstand van heeft. Ook de gloednieuwe cv-ketel kan plots kapotgaan, dus vergeet niet om nieuwe apparaten te laten checken! 

Er bestaan rookmelders om je te waarschuwen voor brand. Ook voor koolstofmonoxide zijn er melders om je te waarschuwen als er een te hoge concentratie hangt in je huis. Lees de bijbehorende instructies goed en vervang regelmatig de batterijen.  

Tot slot, zorg altijd voor voldoende frisse lucht en ventileer alle ruimtes regelmatig. Zo kan er genoeg verse zuurstof het huis binnenkomen.  

Goed begonnen is half gewonnen 

Bij koolmonoxidevergiftiging is het allerbelangrijkste om zo snel mogelijk de ruimte vol koolmonoxide te ontruimen. Ontruiming is een groot onderdeel in onze cursus BHV-basis. Volg deze cursus en wees voorbereid op brand, ontruiming en alarmering- en communicatiemiddelen. BHV is niet alleen voor bedrijven. Ook voor thuiswerkers en particulieren kan het van grote waarde zijn. 

Nog vragen of advies nodig? 

Heb je nog vragen over koolmonoxidevergiftiging of de cursus BHV-basis? Misschien twijfel je over een andere cursus bij Savitae zoals Diploma Eerste Hulp? Zit niet langer met je brandende vragen en stel ze aan onze klantenservice! Stuur ze een bericht via klantenservice@savitae.nl of via onze live chat op de website. 

Koolmonoxide: de stille sluipmoordenaar 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen groepscursus
meest gekozen
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen groepscursus
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO voor Gastouders + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO voor Gastouders met Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-AED

Alles over een AED 

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Wiegendood

Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips