Home > Verslikking… Wat nu?

Verslikking… Wat nu?

Je hoopt het nooit mee te maken, maar iedereen zal vroeg of laat wel een keer een verslikking meemaken. Dit kan bij alle leeftijdscategorieën gebeuren. Het gebeurt vaker bij mensen die tijdens het eten aan het praten zijn. Verslikken hoeft niet altijd meteen ernstig te zijn, en vaak is het met een hoestbuit op te lossen. Maar in ernstigere gevallen, wanneer een voorwerp zodanig vast zit, zou de kans kunnen bestaan dat het slachtoffer stikt.

Kenmerken verslikking

Je spreekt van verslikking op het moment dat er eten of drinken in de luchtpijp terecht komt i.p.v. in de slokdarm. Wanneer iemand zich verslikt zal het in de meeste gevallen zo zijn dat de persoon begint te hoesten. Door de kracht van het hoesten kan het voorwerp wat in de luchtpijp vast zit los kunnen komen waarbij dit weer naar boven in de mondholte terecht komt. 

We spreken van een ernstige verslikking op het moment dat tijdens de verslikking de luchtpijp wordt afgesloten en het slachtoffer niet meer in staat is om het voorwerp zelfstandig weg te krijgen. Je ziet dan ook dat het slachtoffer geen lucht meer krijgt; hij raakt in paniek, grijpt naar de keel, krijgt het benauwd en hoesten of praten is niet mogelijk. Het slachtoffer kan zelfs blauw aanlopen of het bewustzijn verliezen. Deze vorm van ernstige verslikking herken je aan een piepende ademhaling of doordat je ziet dat het slachtoffer geen adem meer kan halen. Dit is een levensbedreigende situatie en het vereist snel ingrijpen met eerste-hulp-handelingen.

Wat te doen bij verslikking

Als het slachtoffer die zich verslikt heeft nog wel kan hoesten, kun je het beste het slachtoffer aanmoedigen om te blijven hoesten. Probeer zelf zo rustig mogelijk te blijven en geef het slachtoffer het advies om rustig adem te halen en krachtig te hoesten.

Merk je dat het hoesten niet het gewenste resultaat oplevert? Neem dan plaats achter het slachtoffer en laat hem voorover buigen. Sla nu met de muis van je ene hand krachtig tussen de schouderbladen van het slachtoffer. Doe dit maximaal 5 x.  Zorg tegelijkertijd dat je met je andere hand de borstkas van het slachtoffer ondersteunt.

Als dit niet voldoende helpt, dan kun je tot maximaal 5x de Heimlich greep toepassen. 

Werkt dit niet voldoende? Bel dan ( of laat iemand bellen ) met 112.

Heimlich greep

De Heimlich-greep wordt ook wel Heimlich-manoeuvre genoemd. Je past deze manoeuvre alleen toe wanneer het niet gelukt is het verslikken te verhelpen door 5x krachtig tussen de schouderbladen te slaan. 

Ook bij het uitvoeren van de Heimlich-greep blijf je achter het slachtoffer staan. Je slaat je armen om de buik van het slachtoffer heen (net boven de navel) en je pakt met je andere hand je vuist vast. Laat het slachtoffer naar voren hangen. Trek vervolgens je vuist (hard) naar binnen en omhoog, alsof je hem probeert op te tillen.  Deze methode mag je niet meer dan 5x uitvoeren.

Als ook deze methode niet werkt, dan kun je de Heimlich-greep afwisselen met het slaan tussen de schouderbladen, maar laat ondertussen wel iemand het alarmnummer 112 bellen.

EHBO cursus kan levens redden

Stel dat een dierbare van jou zich verslikt of dreigt te stikken. Een EHBO cursus zou jou dan kunnen leren om te gaan met zo’n noodsituatie en het overzicht te houden. Door op een adequate manier te reageren en op de juiste manier te handelen, kun je levens redden. Niet alleen in privé situaties, maar ook op straat of op je werk. Zorgverzekeraars zien steeds vaker het belang in van het volgen van EHBO cursussen. Je zou bij je zorgverzekeraar dan ook na kunnen gaan hoeveel zij vergoeden als jij een EHBO cursus zou willen volgen. Hoe meer mensen een EHBO cursus hebben gevolgd, hoe veiliger Nederland wordt.