Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Onderkoeling: voorkom de gevaarlijke gevolgen

Onderkoeling koppelen we vaak aan extreem koude temperaturen, maar het kan ook voorkomen bij mildere temperaturen. Simpelweg door een hevige regenbui fietsen of de hond uitlaten kan er al voor zorgen dat je onderkoeld raakt. Natte kleren zijn niet alleen vervelend, maar ze zorgen er ook voor dat je nog sneller last krijgt van onderkoeling. Zeker als het ook nog eens hard waait. Weet jij wat te doen bij ernstige onderkoeling en waarom het zo gevaarlijk is?
Onderkoeling

Wat is onderkoeling? 

Je hebt last van een ernstige onderkoeling (ook wel hypothermie) als de lichaamstemperatuur lager dan 35 graden Celsius is. Dit kan gebeuren als een persoon zonder de juiste bescherming wordt blootgesteld aan koud weer of wanneer er te weinig warmte wordt geproduceerd door het lichaam. Dit kan door verschillende oorzaken komen, zoals: fietsen in de kou zonder jas, spelen in de sneeuw of rondlopen in natte kleren. Niet alleen door slecht of koud weer kan je lichaamstemperatuur te laag worden. Ook door ernstig bloedverlies kan er onderkoeling optreden.  

Onderkoelingssymptomen 

Symptomen van onderkoeling zijn onder andere rillingen, bleekheid, vermoeidheid en soms blauwe vlekken op de huid. Als de situatie ernstiger (de hypothermie) wordt, kunnen andere symptomen optreden, zoals: 

  • Stoppen met rillen 
  • Afwisselend agressief of overdreven opgewekt gedrag 
  • Steeds meer moeite om te bewegen 
  • Sufheid  
  • Bewusteloosheid 

Let op: ouderen en baby’s zijn extra vatbaar voor onderkoeling. Baby’s kunnen al in een te koude kamer onderkoeld raken, maar dit is lastig te zien. Baby’s kunnen namelijk nog niet rillen. Wel kun je een blauwe verkleuring rond de mond zien.  
Ouderen merken meestal te laat dat ze het te koud hebben of ze zijn niet zelf in staat om zichzelf op te warmen door van omgeving te wisselen of een deken te pakken.  

Wat te doen bij ernstige onderkoeling  

Zodra iemand met onderkoeling suf wordt, bel je 1-1-2. Indien mogelijk trek je natte kledingstukken trek uit of je knipt ze weg. Een ernstig onderkoeld slachtoffer warm je niet actief op. Als het niet mogelijk is om het slachtoffer naar een warmere omgeving te brengen, zorg je voor beschutting op de plaats zelf. Dit doe je met behulp van (fleece)dekens of een reddingsdeken. Probeer alle ledematen apart in te pakken en vergeet het hoofd niet, maar laat het gezicht vrij.  
Bij ernstige onderkoeling (hypothermie) moet je ervoor dat het slachtoffer zo min mogelijk beweegt. Een ernstig onderkoeld slachtoffer heeft namelijk een ‘prikkelbaar’ hart waardoor hartritmestoornissen kunnen ontstaan als het slachtoffer bewogen wordt.  

Wist je dat… lichaamscellen beter tegen zuurstoftekort kunnen bij onderkoeling? Houd daarom reanimatie bij een ernstig onderkoeld slachtoffer zo lang mogelijk vol!  

Net als bij een ernstig onderkoeld slachtoffer zoek je bij een minder ernstige onderkoeling ook een warme, beschutte omgeving op. Als dit niet kan, zorg je voor warme dekens. Mogelijk natte kledingstukken kan het slachtoffer zelf uitdoen. Is het onderkoelde slachtoffer nog goed bij bewustzijn en aanspreekbaar? Dan kun je hem iets warms te drinken geven.  

Voorkomen is beter dan behandelen 

Nu je weet wat te doen bij onderkoeling en/of hypothermie kun je juist handelen in geval van nood. Toch is het beter om onderkoeling te voorkomen. Dit kun je doen door onder andere aan de juiste bescherming te denken. Bijvoorbeeld een warme winterjas als je buiten door de sneeuw moet om de hond uit te laten of doe een paraplu in je tas als het die dag kan gaan regenen.  

Gaat het toch mis en heb je te maken met een onderkoeld slachtoffer? Dan is het wel handig om juist te kunnen handelen. Start nu nog een EHBO-cursus bij Savitae en voor jij het weet heb je een Diploma Eerste Hulp op zak!  

Savitae laat je niet in de kou staan! 

Zit je nog met vragen over onze cursus Diploma Eerste Hulp of heb je advies nodig over welke EHBO-cursus bij jouw behoeften past? Savitae laat je niet in de kou staan! Stuur een e-mail naar onze klantensupport via klantenservice@savitae.nl.

Vergeet ook niet om onze vergoedingencheck te doen! In slechts 3 stappen weet jij of jouw zorgverzekeraar de cursus vergoedt. Met een aanvullende zorgverzekering is er kans dat jouw cursus tot wel 100% wordt vergoed! 

Onderkoeling: voorkom de gevaarlijke gevolgen

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus Diploma Eerste Hulp herhaling
Diploma Eerste Hulp herhaling
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-Gladheid door herfstweer

Gladheid door herfstweer

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verkeersongevallen

Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Blog-Eerste-hulpverlening

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus?