Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Vergiftiging bij Kinderen, en nu? 

Veel jonge ouders zien bepaalde gevaren in huis nog niet goed. Vaak zie je bij ouders die hun eerste kindje hebben gekregen, dat ze nog niet helemaal goed zijn voorbereid op eventuele gevaren. Want voordat de kleine er was, kon je alles neerleggen waar je wilde. Denk bijvoorbeeld aan het gootsteenkastje met de schoonmaakmiddelen, de ‘pil’ op het nachtkastje of die aspirines op de wasbak en dat leuke plantje op tafel (waarvan je geen idee had dat deze giftig was). Je deed gewoon. Nu er een kleintje in huis is, zal er toch meer opgelet moeten worden of (voor ons onschuldige) schoonmaakmiddelen niet zomaar te pakken zijn voor de nieuwsgierige kinderhandjesEen vergiftiging bij kinderen gebeurd sneller dan je denkt.

De meest voorkomende oorzaken van vergiftigingen om rekening mee te houden 

Vergiftiging bij kinderen komt het meest voor in de leeftijd 2 tot 5 jaar. Ze kunnen dan al lopen, klimmen en ze zijn bijzonder nieuwsgierig. Alles in hun jonge leventje is nieuw en kinderen tot 5 jaar oud hebben nog geen benul van de gevaren in en rond het huis. De kans op vergiftiging is daarom ook reëel aanwezig. Jaarlijks worden meer dan 2000 kinderen in het ziekenhuis opgenomen en ongeveer 3 kinderen per jaar overlijden zelfs aan vergiftiging.  

In de intro is het niets voor niets benoemd, de 3 meest voorkomende vergiftigingen bij kinderen zijn met stip op 1 de geneesmiddelen. Kinderen zien geen verschil tussen die pilletjes en snoepjes, voordat je het weet hebben ze op een of andere manier een stripje paracetamol leeggedrukt. Op 2 de huishoudmiddelen. Voor een kind ziet bijvoorbeeld de inhoud van een fles allesreiniger er al snel uit als limonade, de kleur van het schoonmaakmiddel ziet er heerlijk uit voor kinderen. Op 3 staan planten, paddenstoelen. Veel mensen zijn niet op de hoogte dat bepaalde huisplanten zeer giftig kunnen zijn voor kinderen, voor de paddenstoelen geld ook hier weer de kleur. Kleuren van paddenstoelen zien er, net zoals de medicijnen, uit als snoep en kunnen zeer giftig zijn. 

Deze categorieën kunnen zonder twijfel voor vergiftiging zorgen: 

 • Geneesmiddelen 
 • Huishoudmiddelen 
 • Doe-het-zelf producten 
 • Planten en schimmels (o.a. paddenstoelen) 
 • Dieren  
 • Cosmeticaproducten 
 • Voedsel, drank en genotsmiddelen (o.a. tabaksproducten) 
 • Bestrijdingsmiddelen 

Zo herken je de symptomen bij kinderen 

Het is in geval van vergiftiging meestal moeilijk om in te schatten wat je kindje heeft ingenomen, want als je erbij was geweest dan was de kans kleiner dat dit zou kunnen gebeuren. Helaas is het laatste niet altijd waar. Kinderen zijn vliegensvlug en in een oogwenk kunnen ze al bijvoorbeeld een vaatwastablet in hun mondje hebben. Maar vanuit gaande dat je kindje iets heeft ingenomen waarvan jij niet weet wat het geweest kon zijn… Over het algemeen kun je uitgaan van de volgende symptomen bij: 

Medicijnen, alcohol, tabak of bessen 

 • Bewusteloosheid 
 • Plotseling ziek 

Schoonmaakmiddelen (bv. Ontkalkings- en bleekmiddelen 

 • Rode huid 
 • Moeite met ademhalen en slikken 
 • Hevige pijn 
 • Blaren op de lippen en in de mond 
 • Soms bloed uit de mond 

Wasmiddelen (vast en vloeibaar), wasverzachter, afwasmiddel. Kortom zeepachtige 

 • Pijn in de maag 
 • Moeite met ademhalen 
 • Blaren op de lippen en in de mond 

Hoe moet je nu handelen bij een vergiftiging? 

Eerder is het al genoemd: Het is vaak heel lastig om te achterhalen wat je kindje heeft ingenomen. Want wat voor vergiftiging is het? Zijn het chemicaliën die zijn ingeslikt of waren medicijnen, je gaat er in veel gevallen moeilijk achterkomen. Elke vergiftiging heeft een eigen aanpak. Daarom is het belangrijk om de onderstaande 2 stappen te volgen bij (het vermoede van) vergiftiging. 

 1. Achterhaal zo snel mogelijk wat je kindje heeft gedronken, gegeten of ingeslikt. 
 1. Bel direct 1-1-2 en volg de instructies van de centralist! 

Veelal wordt er gezegd bel 1-1-2 of de huisarts, maar als ouder kun je redelijk in paniek raken als je kind een vergiftiging heeft. Natuurlijk weet je dat je rustig moet blijven, maar in zo een situatie heb je echt geen tijd om op je telefoon internet af te zoeken naar een antwoord. Die gifwijzer aan de binnenkant van het keukenkastje vergeet je waarschijnlijk ook, daarom (ook bij twijfel) direct 1-1-2 bellen en de instructies van de centralist opvolgen. Zeggen zij dat je langs de huisarts of ziekenhuis kunt gaan, neem dan een restant van het middel, de verpakking en eventueel braaksel mee. Mocht je toch een gifwijzer op willen volgen, maar je weet niet wat er exact is ingenomen door je kindje. Dan is het verstandig om je kindje nooit te laten braken (dus alleen als je niet weet wat er is ingeslikt). Is je kindje bewusteloos of het kan niet zelfstandig drinken? Laat je kindje ook dan niet braken of drinken! 

Hoe kan je een eventuele vergiftiging voorkomen? 

Het voorkomen begint bij het in de gaten houden van je kindje en als dit niet altijd mogelijk is, dan is het verstandig om kast- en ladestoppers te gebruiken. Hoe en waar je bepaalde giftige producten opbergt is per huishouden anders. Enkele tips om de kans op vergiftiging te voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

 • Koop “schadelijke” producten die voorzien zijn van een veiligheid sluiting (kinderslot) 
 • Koop geen giftige kamerplanten en tuinplanten, vergeet de bloemen niet 
 • Bewaar medicijnen in een hoge af te sluiten kast 
 • Laat geen tabaksproducten slingeren 
 • Berg je cosmetica na gebruik direct op (hoog en uit het zicht) 
 • Zorg ervoor dat alcoholische dranken goed zijn opgeborgen 

Als je hier al mee begint dan ben je al heel goed op weg om te voorkomen dat je kindje een vergiftiging kan oplopen. Loop eens een rondje door het huis en inventariseer eens of ‘alles’ wel zo veilig is als je in de eerste instantie dacht. 

Savitae kan je helpen 

Wil je meer leren over EHBO bij baby’s en kinderen? Wil jij weten hoe je moet handelen in ernstige situatie bij kinderen? Savitae is één van de grootste EHBO en BHV opleiders van Nederland, met een specialisatie op het gebied van EHBO aan baby’s en kinderen. Zij weten als geen ander hoe ze jou alle in- en outs kunnen leren. Als officieel partner van Het Oranje Kruis ontvang je een erkend certificaat met een geldigheid van 2 jaar. 

Ben je aanvullend verzekerd via je zorgverzekeraar? Dan heb je grote kans dat jouw cursus EHBO bij baby’s en kinderen tot wel 100% vergoed wordt. Doe een vergoeding check hier en wellicht volg jij je cursus EHBO bij baby’s en kinderen gratis. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de klantenservice van Savitae. De medewerkers kunnen je helpen met al je vragen. 

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren