Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Een EHBO-cursus kan heel handig zijn en zelfs levens redden. Stel je voor dat er iets overkomt met mensen in je directe omgeving? Als jij een EHBO-cursus hebt gevolgd, zorg jij er in ieder geval voor dat je weet hoe je moet handelen bij verwondingen of erger. Wat denk je van je kinderen? Als ouder zorg je ervoor dat je kinderen veilig en gezond opgroeien. Maar hoe zorg je dat je weet hoe je moet handelen als er wel iets gebeurt? Hoe fijn is het als jouw zorgverzekeraar je EHBO-cursus deels of volledig vergoed?
Blog-EHBO-cursus

Welke EHBO-cursussen zijn er?

Als je kiest voor een EHBO-cursus is het verstandig om een cursus te kiezen die je zorgverzekeraar erkend. De meest geaccepteerde EHBO-certificaten of EHBO-diploma’s die worden geaccepteerd door zorgverzekeraars, zijn van Het Oranje Kruis of partners van Het Oranje Kruis. Dit komt doordat Het Oranje Kruis zelf geen EHBO-cursussen geeft, maar een erkende certificeerder is. Zij bieden onafhankelijke examens aan om te toetsen of jij eerste hulp kunt verlenen in iedere situatie. Cursussen die worden aangeboden door EHBO-opleiders worden vaak alleen vergoed door de zorgverzekeraar als de opleider erkend partner van Het Oranje Kruis is.

Savitae is al jarenlang officieel partner van Het Oranje Kruis en verzekeraars zien door het partnerschap de EHBO-cursussen als kwalitatief en hoogwaardig. Dit geldt ook voor de certificaten die door Savitae zelf worden uitgegeven. Er is keuze uit de volgende EHBO-cursussen: 

Let op: EHBO-cursussen worden uitsluitend vergoed aan particulieren. Heb je een EHBO-cursus beroepsmatig nodig en wil je toch gebruik maken van de vergoeding via de zorgverzekeraar? Bespreek dan met je werkgever of je een cursus privé mag volgen. 

Maakt het uit hoe je verzekerd bent?

Het maakt inderdaad uit hoe je verzekerd bent om in aanmerking te komen voor een (volledige) vergoeding. Via onze vergoedingenchecker kun je eenvoudig en snel zien of jouw zorgverzekeraar je EHBO-cursus vergoedt. Het verschilt namelijk per zorgverzekeraar of je een gedeelte van de cursus vergoed krijgt of het volledige bedrag. 

Heb je een basisverzekering?

Vanuit een basisverzekering kun je helaas geen aanspraak maken op een vergoeding voor je EHBO-cursus. Het is wel aan te raden om dan juist een cursus te volgen! Door een EHBO-cursus kun jij eerste hulp verlenen bij veelvoorkomende ongelukken in en rondom het huis. Je weet dan bijvoorbeeld juist te handelen bij (brand)wonden, verslikking/verstikking, insectenbeten en nog veel meer.

Aanvullend verzekerd?

Als je aanvullend verzekerd bent, kan je ervan uitgaan dat de kosten van een EHBO-cursus door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk of geheel vergoed wordt. Wel is het zo dat elke zorgverzekeraar andere voorwaarden kunnen hanteren. Naast de vergoedingenchecker van Savitae, is het altijd verstandig om dit te dubbel te checken bij je zorgverzekeraar. Maar ook al is de vergoeding gedeeltelijk, dan is het nog steeds interessant om een cursus te volgen. 

Let op: het kan een voorwaarde zijn van de zorgverzekeraar dat een EHBO-cursus erkend is door Het Oranje Kruis. 

Hoe kan je een EHBO-cursus declareren?

Zodra jij zeker weet dat jouw EHBO-cursus wordt vergoed door je zorgverzekeraar, kun je jezelf zonder problemen inschrijven voor de cursus. Je zult wel eerst de cursus zelf moeten voorschieten. Heb jij je EHBO-cursus behaald? Dan stuur je een kopie van de factuur en je behaalde diploma of certificaat naar je zorgverzekeraar. Je bewijst dan dat je de cursus hebt voorgeschoten en dat je de cursus ook echt hebt gevolgd. Je zorgverzekeraar zal na controle, de vergoeding uitkeren en meestal staat je geld (afhankelijk van de voorwaarden van je zorgverzekeraar) binnen enkele dagen weer op jouw rekening.

Gefeliciteerd! Jij weet nu hoe je eerste hulp kunt verlenen. Vergeet je alleen niet om je EHBO-cursus op tijd te herhalen? Het zou zonde zijn als je diploma of certificaat zou verlopen en je kennis verloren zal gaan. 

Wil je meer informatie over vergoedingen door de zorgverzekeraar? 

De klantenservice van Savitae kan je helpen met al je vragen omtrent vergoedingen. Heb je vragen over een EHBO-cursus of wil je weten welke cursus het meest geschikt is voor jou? Dan staat onze klantenservice ook voor je klaar! Kijk ook even bij de veelgestelde vragen, wellicht staat het antwoord op je vraag hier al tussen. 

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-Ik ben zwanger

Ik ben zwanger en nu? 

Blog-Eerste-hulpverlening

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus? 

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken  

Blog-Wiegendood

Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips