Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Verleen EHBO bij een verkeersongeval met de auto

Er zijn vele verkeersongevallen per jaar. Denk aan ijzel in de winter of de drukte op de weg tijdens regenachtige dagen. Meer dan 20.000 slachtoffers van een verkeersongeval worden met ernstig letsel opgenomen in het ziekenhuis. Ongeveer 600 van deze slachtoffers overlijden aan hun verwondingen. Veel van deze verkeersongevallen gebeuren met personenauto’s. Als je getuige bent van een auto-ongeluk, weet jij dan wat je voor diegene kunt doen? Met deze 3 stappen van Savitae leer jij de beginselen van eerste hulp verlenen bij een auto-ongeluk.
verkeersongeval

Stel je voor 

De situatie: je bent ‘s ochtends vroeg onderweg naar je werk met de auto. Op dit stuk autoweg mag je 80 km/u rijden. Tientallen meters voor je rijdt een auto die de macht over het stuur verliest. De auto slingert de weg over, raakt de vangrail, rolt een paar keer over de kop en komt tot stilstand. De auto staat weer op de wielen, maar de inzittende komt niet meteen uit de auto. Jij bent één van de eerste die bij het verkeersongeval is gestopt.  

Volg de volgende 3 stappen om zo goed mogelijk hulp te bieden aan het slachtoffer. 

Stap 1: Let op gevaar 

Eerste hulp verlenen bij een auto-ongeluk kan levensreddend zijn, maar het kan ook een gevaar vormen voor jezelf. Voor je het slachtoffer nadert, observeer je eerst de omgeving en controleer je op mogelijke gevaren. Er kunnen bijvoorbeeld auto’s met hoge snelheid langs rijden of misschien heeft de verongelukte auto vlamgevat. Zorg eerst voor je eigen veiligheid zodat je niet zelf een slachtoffer wordt. Mensen die niets met het ongeval of hulpverlening te maken hebben, moeten een veilige plek zoeken, zoals achter de vangrail. Het dragen van een veiligheidshesje is aan te raden. 

Stap 2: Check het slachtoffer 

Doordat de auto met grote snelheid tegen de vangrail botste en over de kop ging, is de kans op nek- en wervelletsel groot. Benader daarom het slachtoffer aan de kant van zijn gezicht, want dan hoeft hij zijn nek niet te bewegen. Controleer of het slachtoffer bij bewustzijn is of niet. Als dit wel het geval is, zeg je luid en duidelijk dat het slachtoffer zich niet mag bewegen in geval van nek- en wervelletsel. Observeer ook de mogelijke andere kanten bij het verkeersongeval. Zijn er bloederige wonden? Reageert het slachtoffer alert? Zijn er meerdere slachtoffers?  

Wijs een omstander aan om 1-1-2 te bellen en geef door wat je hebt geobserveerd bij het slachtoffer. Als er niemand in de buurt is, bel je zelf 1-1-2. Buiten de bebouwde kom kun je de locatie achterhalen door de hectometerpaaltjes langs de weg.  

Stap 3: Verleen Eerste Hulp 

Terwijl je wacht op de hulpdiensten, verleen je eerste hulp aan het slachtoffer. Als er meerdere slachtoffers zijn geldt de regel: Treat First What Kills First. Behandel eerst wat het snelst dodelijk is. 
De ademhaling en het stoppen van bloedingen zijn prioriteit bij een verkeersongeval. Als het slachtoffer geen ademhaalt, is reanimatie nodig. In geval van een ernstige bloeding moet je hier zo snel mogelijk druk op geven. Ga niet de auto in om dit te doen. Verplaats het slachtoffer als je moet reanimeren of een bloeding moet stelpen. Dit kun je het best doen door de Noodvervoersgreep van Rautek te gebruiken.  

Let op: verplaats een slachtoffer met mogelijk nek- en wervelletsel alleen als het echt nodig is, anders kun je onnodig bestaand letsel verergeren. Voorbeelden om een slachtoffer na een auto-ongeluk toch te moeten verplaatsen zijn:  

  • Je moet het slachtoffer reanimeren 
  • Je moet een ernstige bloeding stelpen 
  • De auto dreigt in brand te vliegen 
  • Of ander direct dreigend gevaar 

Vergoedingencheck-Banner-V3-1

Weet jij levensreddend te handelen? 

Al hoop je dat je het nooit hoeft mee te maken, nu weet je de beginselen om eerste hulp te verlenen bij een auto-ongeluk. Ben je nieuwsgierig naar details over bepaalde onderwerpen zoals een ernstige bloeding stoppen of iemand helpen met mogelijk nek- en wervelletsel? Start de cursus Levensreddend Handelen bij Savitae en jij kan al snel juist te handelen bij onder andere een verkeersongeval. Tijdens de cursus Levensreddend Handelen worden niet alleen letsels zoals bloedingen en wervelletsel behandeld, maar ook de Rautekgreep en reanimatie bij volwassenen zijn een groot onderdeel van deze cursus. 

Tip: wil je alles weten over EHBO? Volg dan onze meest uitgebreide cursus Diploma Eerste Hulp

Heb je nog vragen over een cursus van Savitae of wil je advies bij het kiezen welke cursus bij jou past? Onze klantsupport staat voor je klaar via e-mail of telefonisch 088-6030603

Verleen EHBO bij een verkeersongeval met de auto

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen
Cursus Levensreddend Handelen + Eerste Hulp aan Sporters
voordeel bundel
Levensreddend Handelen + Eerste Hulp aan Sporters
Cursus Levensreddend Handelen herhaling
Levensreddend Handelen herhaling

Gerelateerde artikelen

Blog-Gladheid door herfstweer

Gladheid door herfstweer

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verkeersongevallen

Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?