Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus? 

Ben ik verplicht eerste hulp te verlenen na het volgen van een EHBO-cursus? En wat gebeurt er als ik het niet kan of iets fout doe?
Blog-Eerste-hulpverlening

Ben ik verplicht om eerste hulp te verlenen? 

Ja, iedere Nederlander is verplicht om eerste hulp te verlenen. Of je nu wel of geen EHBO-cursus hebt gevolgd. Je bent namelijk verplicht mensen te helpen waar je kan. Alleen al het bellen naar 1-1-2 is al voldoende. Maar als je een EHBO-cursus hebt gevolgd, kan je meer dan alleen 1-1-2 bellen. Zo wordt bijvoorbeeld van een verpleegkundige verwacht dat hij/zij meer kennis en vermogen heeft in het verlenen van eerste hulp. 

Verplicht hulpverlenen na EHBO-cursus 

Tijdens de EHBO-cursus wordt het vermogen tot verlenen van eerste hulp vergroot, dus zou je meer moeten kunnen doen dan alleen 1-1-2 bellen. Stel dat je een black-out krijgt, dan weet je nog altijd dat je 1-1-2 moet bellen. 

Wat zegt het wetboek over eerste hulp verlenen? 

Volgens het wetboek – Artikel 450: “Hij die, getuige van het ogenblikkelijk levensgevaar waarin een ander verkeert, nalaat deze die hulp te verlenen of te verschaffen die hij hem, zonder gevaar voor zichzelf of anderen redelijkerwijs te kunnen duchten, verlenen of verschaffen kan, wordt, indien de dood van de hulpbehoevende volgt, gestraft met hechtenis van ten hoogste drie maanden of geldboete van de tweede categorie.” 

Dit laatste wordt eigenlijk nooit gedaan, omdat de bewijslast heel moeilijk is. Maar waarom zou je niet gewoon 1-1-2 kunnen bellen als dat noodzakelijk is? 

Wil je jouw vermogen van eerste hulp vergroten? 

Volg een EHBO-cursus bij Savitae! Tijdens een EHBO-cursus leer je eerste hulp te verlenen in noodsituaties en vergroot je jouw vermogen van eerste hulp verlenen. Denk aan reanimatie, voedselvergiftiging, buikstoot bij verslikking en ook simpele handelingen zoals een splinter verwijderen. Start thuis met de onlinetheorie en plan later in het jaar de praktijktraining. 

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus? 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus bhv-kinderopvang
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken  

Blog-BHV

Wanneer is BHV verplicht?