Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Verslikking en verstikking, wat is het verschil? 

Een nachtmerrie voor ouders. Kinderen zijn altijd op ontdekking uit en stoppen van alles in hun mond. Ondanks dat het vaak goed gaat, kan het ook zomaar niet goed gaan. Veelal wordt er gedacht aan ongelukjes door eten en drinken, maar we mogen het kleine speelgoed niet vergeten. Daarom is het belangrijk om te weten hoe juist te handelen bij verslikking en verstikking. Weet jij wat je precies moet doen? 

Verslikking en verstikking, elk een andere aanpak. 

Verslikking komt vaak voor wanneer eten of drinken, maar ook speeksel in de luchtpijp terecht komt. Meestal wordt een verslikking veroorzaakt door te snel eten of door het praten tijdens het eten. Doordat het klepje in de keel dan niet goed werkt kan ‘het in het verkeerde keelgat’ schieten, of te wel een kind verslikt zich dan.  

Bij verstikking is de luchtweg afgesloten, hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. Een verstikking is een dreigende en ernstige toestand welke zonder ingrijpen kan leiden tot de dood. 

Om juist te handelen is het belangrijk om zelf niet in paniek te raken en proberen kalm te blijven, dit is natuurlijk best lastig als je een overstuur verslikkend of stikkend kind hebt. In alle gevallen kijk je eerst in het mondje om te kijken of het mogelijk is om het voorwerp te kunnen verwijderen. Twijfel je, dan doe je niets omdat de kans bestaat dat je de blokkade dan kan verergeren. 

Zo handel je bij verslikking. 

Een hoestend kind (ondanks de paniek) kan nog ademen, laat het kind hard hoesten of probeer het kind te laten braken. Moedig dit ook aan en meestal schiet het voorwerp dan los. 

Dit is hoe je verstikking aanpakt. 

Kan een kind niet meer praten of huilen, begint het zijn of haar bewust te verliezen of loopt het gezichtje blauw aan (nog meer paniek)? Geef dan stoten op de rug en (eventueel) buikstoten. Belangrijk om te weten: Is het kind jonger dan 1 jaar? Geef dan absoluut geen stoten in de buik, maar geef dan borstcompressie. Bel 1-1-2 na een poging van stoten op de rug en buik/borst! 

Conclusie 

De conclusie is dat kinderen altijd in de gaten gehouden moeten worden. Tijdens het eten, drinken en het spelen. Houdt bij kinderen kleine voorwerpen uit de buurt en als ze toch met kleine voorwerpen gaan spelen geldt ook hier weer: blijf alert, want voordat je het weet kan er iets gebeuren. Bij een verslikking of verstikking moet je echt proberen zelf niet in paniek te raken en onderneem direct de juiste actie. Bij verstikking is het advies om altijd 1-1-2 te bellen. Als je bij een baby/kind borstcompressie of buikstoten hebt gegeven dient het altijd door een (huis)arts gezien te worden! 

Wil je leren hoe je moet handelen bij verslikking en verstikking? Ga naar https://www.savitae.nl/ehbo-cursus-gastouders/ en meld je aan voor een cursus EHBO voor gastouders. 

Wist je dat…

Het veiliger is om je kind te leren niet met volle mond te praten. De mondmotoriek heeft dan nog maar 1 taak (kauwen) in plaats van 2 taken (kauwen en praten), dit verkleint de kans op verslikken of verstikking. 

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren