Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken  

Een goede voorbereiding is het halve werk! Dat geldt ook voor de gezondheid van baby’s en kinderen. Ouders willen automatisch het beste voor hun kind. Het is daarom belangrijk dat ouders zich bewust zijn van de gevaren in en om het huis en deze herkennen. Een veilige leefomgeving reikt verder dan een goede wieg en wandelwagen. Een val van de trap of brandwond is gebeurd voordat je het weet. Je kunt een kind nu eenmaal niet overal tegen beschermen. Daarom is het belangrijk dat je als ouder jezelf kunt voorbereiden op de gevaren in en om het huis door middel van een cursus eerste hulp!
Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Val van hoogte 

Met name jonge kinderen gaan graag op ontdekkingsreis. Een val van het hoge bed of de trap is dan snel gemaakt. Het is dus belangrijk om als ouder te weten hoe je moet handelen in zo’n situatie. Ter preventie kan een traphekje en het goed leren traplopen al veel ellende voorkomen. Vergeet ook niet te duiden op de gevaren van losliggende spullen op de trap. Gaat het toch een keertje mis? Dan is het van belang dat de ouder weet hoe te handelen. Bij twijfel over wervelletsel of een bewusteloos kind mag direct 1-1-2 gebeld worden. En wat te doen bij botbreuken? Een cursus EHBO bij baby’s en kinderen geeft zelfvertrouwen en kan helpen verdere gezondheidsschade te beperken. Maak het verschil met EHBO!

Brandwonden

Hoewel nieuwsgierigheid van een kind goed is voor de ontwikkeling, kan het ook voor gevaarlijke situaties zorgen. Wat gebeurt er daar boven op het fornuis? En hoe heet is dat theewater eigenlijk? Ook hier is voorkomen natuurlijk beter dan genezen. Wees je bewust van het gevaar van tafelkleden en de optie van beschermende hekjes in de keuken of rond het fornuis. Maar weet ook hoe je moet handelen in geval het toch mis is gegaan. Heeft een kind zich gebrand, bel dan altijd de huisarts of spoedpost van de huisartsen. Doof eerst eventuele vlammen en verwijder voor het koelen in de weg zittende kleding en de luier. Koel vervolgens de brandwond minimaal 10 minuten met lauw, zacht stromend kraanwater. Dit kan ook onder de douche. 

Vergiftiging

Veel ouders staan er niet bij stil dat ze veel giftige voorwerpen in huis hebben. Denk hierbij aan planten, shampoo, schoonmaakmiddelen of medicijnen. Bewust zijn van dit gevaar en het aandragen van voorzorgsmaatregelen is stap één. Maar wat te doen als een kind toch iets heeft binnengekregen? Bij bewusteloosheid, niet-alert zijn of erge benauwdheid dient direct 1-1-2 gebeld te worden. Bel anders de huisarts voor advies. Laat na het inslikken van een bijtende stof het kind de mond spoelen met water en dit weer uitspugen. Geef ook de verpakking van het gif mee als je naar de huisarts of het ziekenhuis moet. 

Verslikking

Een verslikking bij je pasgeboren baby is de angst van iedere (aanstaande) ouder. Daarom is het belangrijk te weten hoe dit te verhelpen. Laat eerst voor in de mond kijken om een eventueel aanwezig voorwerp te verwijderen. Lukt dit niet, moedig dan waar mogelijk aan om flink te hoesten. Hopelijk komt de blokkade hiermee los. Mocht ook dit niet werken, ga dan over op rugslagen en buikstoten. Bij kinderen tot 1 jaar voer je de borstcompressies uit met twee vingers.

EHBO bij baby’s en kinderen

Bij de voorbereiding op de komst van een baby zal het volgen van een cursus EHBO bij baby’s en kinderen misschien niet het eerste zijn waar je als ouders aan denkt. Toch kan dit levensreddend zijn. Je hoeft geen zorgprofessional te zijn om een goede eerstehulpverlening te beheersen. Ook als ouder kun je de vaardigheden van eerste hulp verlening heel goed zelf leren. Dit geldt niet alleen voor de ouders zelf, maar ook voor grootouders en de oppas. Juist omdat de meeste ongelukken met kinderen in en om het huis gebeuren, zijn zij vaak het eerst ter plaatse om te helpen. Hoe sneller er op dat moment eerste hulp wordt verleend, hoe groter de kans dat het kind er zonder al te veel schade mee weg komt.

Vergoeding via de zorgverzekering

EHBO-cursussen worden veelal tot 100% vergoed via de zorgverzekering, informeer wel even of je aanvullend verzekerd bent. Zorgverzekeraars vergoeden EHBO-cursussen omdat zij het belang van preventie ‘voorkomen is beter dan genezen’ inzien. Let wel op want per zorgverzekeraar gelden andere vergoedingen. Wil je zeker weten of jouw zorgverzekeraar je EHBO-cursus vergoedt? Doe dan de vergoedingencheck!

Advies of hulp nodig?

Het team van Savitae is er om te helpen. Misschien heb je nog vragen over de inhoud van de cursus of heb je vragen over vergoedingen. Hoe dan ook: het team helpt, adviseert en geeft je alle nodige informatie die jij nodig hebt. Neem contact op via klantenservice@savitae.nl.  

Wacht niet en maak het verschil!

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken  

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO bij baby's en kinderen herhaling
EHBO bij baby's en kinderen herhaling
Cursus EHBO voor Gastouders + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO voor Gastouders met Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-Splinter

6 tips om een splinter te verwijderen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verslikking en verstikking

Verslikking en verstikking: wat is het verschil?