Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wat te doen bij sportongevallen 

Het seizoen van sportongevallen is weer begonnen! De scholen en sportverenigingen werken weer op volle kracht na de zomervakantie. Dat betekent niet alleen dat gymzalen, sportvelden en sportzalen volstromen met sporters. Maar ook het aantal sportongevallen stijgt. In de meeste gevallen zijn sportongelukken niet levensbedreigend, maar vooral vervelend tot zeer pijnlijk. Sportongevallen variëren van ongevallen waarbij een ziekenhuisopname vereist is tot ongevallen die met de juiste behandeling en rust relatief snel genezen. Veel voorkomende sportongevallen zijn een verzwikte enkel, een gebroken sleutelbeen of een hersenschudding. Welke van deze ongevallen zijn met de juiste EHBO-kennis prima zelf te behandelen?
Blog-sportongevallen

De verzwikte enkel 

Ieder gewricht in je lichaam kan verzwikken. Neem bijvoorbeeld de enkel. Een misstap, val of botsing kan al ervoor zorgen dat de gewrichtsbanden in je enkel te ver rekken. Dit veroorzaakt pijn met later kans op zwelling en een flinke blauwe plek.  Gelukkig is een verzwikte enkel goed zelf te behandelen. Een zak bevroren erwtjes uit de diepvries of ijs in een theedoek helpt om de pijn te verzachten. Bewegen is nog mogelijk met een verzwikte enkel, maar ga zeker niet meteen de marathon lopen. Ga liever zitten op de bank of stoel met de pijnlijke enkel iets omhoog. Geef je sportongeval rust en gebruik de bevroren erwtjes! 

Het gebroken sleutelbeen

Nog pijnlijker dan een verzwikking is een botbreuk. Sporten hoort tot één van de belangrijkste oorzaken van botbreuken. Zo kan een potje voetballen een pijnlijk einde krijgen als de bal hard tegen je sleutelbeen komt. Je weet dat de kans groot is dat het om een gebroken sleutelbeen gaat als de huid een rare kleur heeft en snel begint te zwellen. Tijdens een cursus Levensreddend Handelen met de module EHBO aan sporters leer je een gebroken sleutelbeen te herkennen. Mogelijk komt het gebroken bot door de huid heen. Als kleding tegen de wond veel pijn doet, moet deze worden weggeknipt. Een shirt over je hoofd trekken is onmogelijk met een gebroken sleutelbeen. Dit sportongeval is verder niet zelf te behandelen. Dat is met dit ongeval de taak van het ziekenhuis.

Een hersenschudding

Ook met een hersenschudding ligt de behandeling bij een dokter. Wel kun je de symptomen van een hersenschudding herkennen. Wat nou als de voetbal niet het sleutelbeen raakte, maar je hoofd? Door de flinke klap kan een hersenschudding ontstaan. Hierdoor is het moeilijk om je te concentreren en doen fel licht en harde geluiden pijn. Daarnaast brengt een hersenschudding een felle hoofdpijn met zich mee. Tijd om van het veld te gaan. Met een hersenschudding moet je zeker niet doorgaan met sporten.  

Overige sportongevallen

Daarnaast zijn er nog meer sportongevallen die voorkomen, zoals:  

  • Bloedneus 
  • Verdraaide knie 
  • Rugklachten 
  • Hamstringblessure 
  • Gescheurde achillespees  
  • Gekneusde of gebroken heupen 
  • Spierkramp 

Weet wat je moet doen

Wil je leren wat je bij al deze sportongevallen moet doen? Als je nog nooit een EHBO-koffer hebt geopend, dan kan dit best overweldigend zijn. Volg de combicursus Levensreddend Handelen met de online-cursus Eerste Hulp aan Sporters. Dan weet je precies wat je moet doen. 

Laatste tip:

Wellicht is deze cursus gratis met jouw aanvullende zorgverzekering. Bekijk het via de vergoedingen check! Binnen 3 stappen weet jij of je cursus wordt vergoed.

Hulp nodig bij de keuze of een andere vraag? Onze klantenservice helpt je graag.  

Wat te doen bij sportongevallen 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Diploma Eerste Hulp groepscursus
Diploma Eerste Hulp groepscursus
Cursus Levensreddend Handelen + Eerste Hulp aan Sporters
voordeel bundel
Levensreddend Handelen + Eerste Hulp aan Sporters
Cursus Levensreddend Handelen herhaling + Eerste Hulp aan Sporters
Levensreddend Handelen herhaling + Eerste Hulp aan Sporters

Gerelateerde artikelen

Blog-uitdroging

Hoe voorkom je uitdroging?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Gekneusde-teen

Wat doe je bij een gekneusde teen?

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?