Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wat te doen bij wervelletsel? 

Je weet ongetwijfeld wat een wervelletsel is, maar weet je ook wat je moet doen bij een slachtoffer met wervelletsels? Lees hier alles over wervelletsels. 

Wat te doen bij wervelletsel? 

Je zult vast wel eens gehoord hebben van wervelletsel. Maar wat is dit nou precies? Iedereen heeft een wervelkolom en wanneer je bijvoorbeeld door een ongeluk een beschadiging oploopt aan je wervelkolom, noemen we dat letsel aan je wervel. Dit is een zeer breed begrip waarbij er sprake kan zijn van allerlei soorten letsel. 

Wervelletsel is een verraderlijk soort letsel omdat het niet altijd direct duidelijk is dat het slachtoffer wervelletsel heeft. Vaak wordt, ten onrechte, gedacht dat wanneer iemand nog kan staan en bewegen, dat er dan geen wervelletsel zou kunnen zijn. Dit klopt niet! Je moet daarom altijd na een ongeluk met je rug bedenken welke acties er nodig zijn. 

Kenmerken Wervelletsel: Pijn aan de nek of de rug 

Eén van de kenmerken bij wervelletsel is dat je pijn kunt ervaren aan nek of rug. 

Ook wanneer de pijn niet als heel erg wordt ervaren, kan er toch sprake zijn van letsel aan de wervel. Neem geen risico, want een enkele verkeerde beweging kan al grote (blijvende) gevolgen hebben. Daarom is het altijd goed om uit voorzorg een arts of hulpdienst te raadplegen. Leg daarbij zo goed mogelijk uit wat er gebeurd is.  

Wervelletsel kenmerken: Tintelend gevoel in armen, benen of vingers 

Heeft het slachtoffer zowel pijn aan nek of rug als daarbij ook klachten van een tintelend gevoel in de benen, armen of vingers? Dan zou dit op wervelletsel kunnen duiden. Pijn in rug of nek én daarbij een tintelend gevoel naar armen, benen, vingers wordt gezien als een risicofactor. Vraag daarom goed na bij het slachtoffer of er sprake is van deze combinatie aan factoren. Het wil niet zeggen dat het ook echt altijd wervelletsel is, maar er is wel een sterke indicatie voor.  

Wervelletsel EHBO: Geheugenverlies 

Wanneer het slachtoffer plotseling last heeft van geheugenverlies na een hevige val, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Door gericht vragen te stellen kun je erachter komen of het slachtoffer nog weet wat er gebeurd is. Weet hij dat niet meer, dan hebben we een noodsituatie en bel je direct 112.  

Wervelletsel EHBO 

Stap 1: Kan het slachtoffer niet meer lopen? Laat hem liggen en voorkom beweging 

Wanneer een slachtoffer aangeeft zich niet te kunnen bewegen, is het af te raden om hem te helpen op te staan. Door het slachtoffer te laten bewegen of te verplaatsen kan de situatie verergeren. Mocht een slachtoffer moeten braken of iets dergelijks, doe dit dan zo voorzichtig mogelijk.  

Stap 2: Het slachtoffer van dichtbij benaderen, zodat hij je kan zien en je hem enigszins gerust kunt stellen.

Zorg dat het slachtoffer jou kan zien. Benader hem daarom aan de kant van zijn gezicht. 

Stap 3: Vertel hem om niet te bewegen 

Indien het slachtoffer nog bij kennis is, zie je dat deze de neiging zal hebben om op te staan of te bewegen. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt. Leg het slachtoffer uit dat hij niet mag bewegen en waarom niet. Zeg dat het belangrijk is om stil te blijven liggen om mogelijk blijvende schade te kunnen voorkomen. En dat je bij hem blijft tot de hulpdiensten er zijn. 

Stap 4: 1-1-2 bellen 

Zorg dat je zelf (of iemand anders) zo snel mogelijk 1-1-2 belt. 

Probeer zo nauwkeurig mogelijk door te geven wat er gebeurd is. 

Stap 5: Voorkom onderkoeling 

Het is belangrijk om onderkoeling te voorkomen. Probeer het slachtoffer daarom voorzichtig te bedekken met een deken (of jas). 

Stap 6: Hoofd vasthouden 

Mocht je merken dat het slachtoffer zijn hoofd wilt (gaan) bewegen, geef dan aan dat je zijn hoofd zult vasthouden totdat de hulpdiensten er zijn. 

Diploma Eerste Hulp

Wil je graag leren hoe je eerste hulp kan verlenen? Wellicht is het Diploma Eerste Hulp iets voor jou? Misschien kun jij je Diploma Eerste Hulp wel gratis volgen. Ben je aanvullend verzekerd bij je zorgverzekeraar, dan heb je kans dat de cursus volledig wordt vergoedt. Check onze vergoedingen checker en bereken in 3 simpele stappen jouw vergoeding!

Andere berichten

De EHBO-koffer voor thuis. 
Alles over een AED 
Vergoed mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?