Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wat te doen bij wervelletsel? 

Wervelletsel is een verraderlijk soort letsel, omdat het niet altijd direct duidelijk is dat het slachtoffer hier last van heeft. Vaak wordt gedacht dat wanneer iemand nog kan staan en bewegen, dat er dan geen wervelletsel zou kunnen zijn. Dit klopt niet! Je kunt wervelletsel hebben opgelopen terwijl je nog wel kan bewegen. Weet jij precies wat je moet doen bij een slachtoffer met wervelletsel?
Blog-wervelletsel

Wat is wervelletsel? 

Je zult vast wel eens gehoord hebben van wervelletsel. Maar wat is dit nou precies? Iedereen heeft een wervelkolom en wanneer je bijvoorbeeld door een ongeluk een beschadiging oploopt aan je wervelkolom, noemen we dat letsel aan je wervel. Dit is een zeer breed begrip waarbij er sprake kan zijn van allerlei soorten letsel. 

Kenmerken wervelletsel:

Pijn aan de nek of de rug 

Eén van de kenmerken bij wervelletsel is dat je pijn kunt ervaren aan nek of rug. Ook wanneer de pijn niet als heel erg wordt ervaren, kan er toch sprake zijn van letsel aan de wervel. Neem geen risico, want één enkele verkeerde beweging kan al grote (blijvende) gevolgen hebben. Daarom is het altijd goed om uit voorzorg een arts of hulpdienst te raadplegen. Leg daarbij zo goed mogelijk uit wat er gebeurd is.  

Tintelend gevoel in armen, benen of vingers 

Heeft het slachtoffer zowel pijn aan nek of rug? En daarbij ook klachten van een tintelend gevoel in de benen, armen of vingers? Dan zou dit op wervelletsel kunnen duiden. Pijn in rug of nek én daarbij een tintelend gevoel naar armen, benen, vingers wordt gezien als een risicofactor. Vraag daarom goed na bij het slachtoffer of er sprake is van deze combinatie aan factoren. Het wil niet zeggen dat het ook echt altijd wervelletsel is, maar het is er wel een sterke indicatie voor. 

Geheugenverlies 

Wanneer het slachtoffer na een hevige val plotseling last heeft van geheugenverlies, is het belangrijk om zo snel mogelijk in te grijpen. Door gericht vragen te stellen kun je erachter komen of het slachtoffer nog weet wat er gebeurd is. Weet hij dat niet meer, dan hebben is het een noodsituatie en bel je direct 1-1-2.  

Stappenplan voor wervelletsel

Stap 1: kan het slachtoffer niet meer lopen? Laat hem liggen en voorkom beweging 

Wanneer een slachtoffer aangeeft zich niet te kunnen bewegen, is het af te raden om hem te helpen op te staan. Door het slachtoffer te laten bewegen of te verplaatsen kan de situatie verergeren. Mocht een slachtoffer moeten braken of iets dergelijks, doe dit dan zo voorzichtig mogelijk. 

Stap 2: benader het slachtoffer van dichtbij, zodat hij je kan zien en je hem enigszins gerust kunt stellen

Zorg dat het slachtoffer jou kan zien. Benader hem daarom aan de kant van zijn gezicht. 

Stap 3: vertel hem om niet te bewegen 

Indien het slachtoffer nog bij kennis is, zie je dat deze de neiging zal hebben om op te staan of te bewegen. Zorg ervoor dat dit niet gebeurt. Leg het slachtoffer uit dat hij niet mag bewegen en waarom niet. Zeg dat het belangrijk is om stil te blijven liggen om mogelijk blijvende schade te kunnen voorkomen. Blijf bij het slachtoffer tot de hulpdiensten er zijn. 

Stap 4: 1-1-2 bellen 

Zorg dat je (of iemand anders) zo snel mogelijk 1-1-2 belt. Probeer zo nauwkeurig mogelijk door te geven wat er gebeurd is. 

Stap 5: voorkom onderkoeling 

Het is belangrijk om onderkoeling te voorkomen. Probeer het slachtoffer daarom voorzichtig te bedekken met een deken (of jas). 

Stap 6: hoofd vasthouden 

Mocht je merken dat het slachtoffer zijn hoofd wilt (gaan) bewegen, geef dan aan dat je zijn hoofd zult vasthouden totdat de hulpdiensten er zijn. 

Diploma Eerste Hulp

Wil je graag leren hoe je eerste hulp kan verlenen? Wellicht is het Diploma Eerste Hulp iets voor jou! Als je aanvullend verzekerd bent bij je zorgverzekeraar, heb je kans dat de cursus volledig wordt vergoed. Check onze vergoedingenchecker en bereken in 3 simpele stappen jouw vergoeding!

Wat te doen bij wervelletsel? 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus Diploma Eerste Hulp herhaling
Diploma Eerste Hulp herhaling
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-Gladheid door herfstweer

Gladheid door herfstweer

Blog-Hoe herken je een shock

Hoe herken je een shock? 

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-sportongevallen

Wat te doen bij sportongevallen