Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips

Het is een van de grootste angsten voor jonge ouders. Wat eerst een gezonde baby is, kan plots overlijden door wiegendood. Er is nog geen verklaring waarom enkele baby’s plots overlijden en de meeste baby’s nergens last van hebben. Weet jij wat je kan doen om dit te voorkomen?
Blog-Wiegendood

Wat betekent wiegendood?  

Wiegendood staat ook bekend als Sudden Infant Death Syndrome (SIDS). Zo noem je het ongeval als een gezonde baby zonder reden in zijn/haar slaap overlijdt. De leeftijd waarbij een baby het meest gevaar loopt om aan wiegendood te overlijden ligt tussen 0 en 2 jaar. Gelukkig komt het tegenwoordig steeds minder vaak voor, maar helaas is het aantal ongevallen nog steeds te veel. Als jonge ouders wil je er alles aan te doen om jouw baby alle bescherming te bieden. Naast de cursus EHBO bij baby’s en kinderen zijn hier 3 tips om wiegendood te voorkomen! 

Tip 1: de juiste slaaphouding 

De laatste tijd zijn er meerdere manieren ontdekt om de kans op wiegendood te verkleinen. Buikslapen als baby wordt sinds 1987 afgeraden in Nederland. Hierdoor ging het aantal ongevallen door wiegendood snel omlaag, van ruim 100 naar 10. Door een baby op de buik te laten slapen verhoogt het de risico dat de neus en mond tegen het matras of deken komen. Hierdoor kan de baby te weinig zuurstof binnenkrijgen. Zorg er daarom altijd voor om de baby in rugligging te laten slapen en leg zo min mogelijk knuffels, kussens en andere spullen in de wieg.  

Tip 2: temperatuur controleren 

Buikslapen is niet alleen gevaarlijk door mogelijk zuurstoftekort, maar ook door temperatuur. Op de buik kunnen baby’s minder goed hun lichaamstemperatuur afkoelen. Zelfs als ze op hun rug slapen, is het goed om de temperatuur in de babykamer regelmatig te controleren. De perfecte temperatuur voor een babykamer ligt tussen 18 en 20 graden. Let ook op dat de dekens niet te warm zijn en dat het matras van ademend materiaal is gemaakt. Speciale matrassen en toebehoren kun je vinden op de website van Aerosleep, een echte aanrader om de kans op wiegendood te verminderen.

Tip 3: overweeg co-sleepen 

Co-sleepen, oftewel samen slapen, helpt om de eerste paar maanden van de baby in te gaten te houden. Dat betekent niet dat je de baby in jouw eigen bed moet nemen. Door de gezamenlijke lichaamstemperatuur kan het te warm worden voor de baby. Daarnaast slaap jij natuurlijk met een veel grotere deken dan een baby nodig heeft. Voor co-sleepen werkt een co-sleeper of aanschuifbedje het best. Een co-sleeper is aan één kant open en kun je makkelijk vastmaken aan de zijkant van je eigen bed. Op deze manier houd je de baby goed in de gaten en verklein je de kans op wiegendood.  

Extra goed voorbereid  

Weet jij wat je moet doen als ondanks alle tips het hartje van een baby stopt? Als je er snel bij bent, kun je na het volgen van een cursus EHBO bij baby’s en kinderen misschien wel het verschil maken. Tijdens deze cursus leer je onder andere: 

  • Verstikking en verslikking  
  • Oververhitting en onderkoeling 
  • Koorts en koortsstuipen  
  • Reanimatie aan baby’s en kinderen (met AED) 

Hoe sneller je eerst hulp kunt verlenen, hoe groter de kans op een goede afloop. Maak het verschil! 

Vergoeding via zorgverzekering 

Check via de vergoedingencheck op de website van Savitae of deze cursus gratis is met jouw aanvullende zorgverzekering. Binnen 3 stappen weet jij of je cursus wordt vergoed.  

Advies of hulp nodig?  

Heb je nog vragen over wiegendood of de cursus EHBO bij baby’s en kinderen of eventueel advies nodig? Onze klantenservice helpt je graag met al je vragen! 

Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
EHBO bij baby's en kinderen groepscursus
EHBO bij baby's en kinderen groepscursus
Cursus EHBO bij baby's en kinderen herhaling
EHBO bij baby's en kinderen herhaling

Gerelateerde artikelen

Blog-Hoe herken je een shock

Hoe herken je een shock? 

Blog-Koolstofmonoxidevergiftiging

Koolmonoxide: de stille sluipmoordenaar 

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?