Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

6 tips om een splinter te verwijderen

Splinters komen in verschillende vormen en maten en waar je bij de ene splinter niets voelt, doet de andere splinter behoorlijk pijn. Het is natuurlijk ook afhankelijk waar de splinter in het lichaam is gekomen en hoe diep de splinter zit. Sommige splinters kunnen best irriterend aanvoelen en zelfs zorgen voor een ontsteking. Om te voorkomen dat een “onschuldig” splintertje heel schuldig kan worden, geven we 6 handige tips om effectief die splinter te verwijderen.
Blog-Splinter

Wat is een splinter? 

Letterlijk is de omschrijving van een splinter: een “afgesprongen deeltje” hout, glas, ijzer of bot. Het kenmerkende hiervan is dat het een klein stukje is en een scherpe punt heeft of scherpe kanten. Splinters kun je overal oplopen, maar meestal komt het voor in de hand of in de voet en vaak is een splinterverwonding redelijk onschuldig. De onschuldige splinters bevinden zich vaak in de huid en zijn vrij eenvoudig te verwijderen. Maar splinters kun je ook oplopen in het oog en dan kom je uit in de categorie gevaarlijke splinters.  

Hoe verwijder je splinters? 

Onschuldige splinters zijn splinters die wat makkelijker te verwijderen zijn en zich meestal bevinden in de huid. Dit soort splinters zijn vaak van hout, glas of metaal en steken een stukje boven de huid uit. Ze kunnen over het algemeen geen kwaad en zijn makkelijk zelf te verwijderen. Houd wel rekening met het slachtoffer. Als een kind een splinter heeft, zal je een iets andere aanpak moeten hanteren dan bij een volwassene. Moet je de splinter verwijderen bij een kind, vertel dit dan altijd van tevoren en zeg waarom je dit gaat doen. Zo voorkom je eventuele paniek, want voor een kind kan een kleine splinter al iets groots zijn. 

Volg deze 6 tips: 

Er zijn een aantal belangrijke regels hoe je een splinter het beste kan verwijderen.   

 1. Hygiëne: een splinter veroorzaakt een klein wondje. Dit mag niet gaan infecteren. Zorg altijd dat je hygiënisch werkt door goed je handen te wassen en ontsmet bijvoorbeeld je pincet. Hiervoor kan je ontsmettingsmiddel gebruiken wat bijvoorbeeld in je EHBO-koffer zit. 
 2. Pincet: de meest gebruikte manier om een splinter te verwijderen is met een pincet. Zorg altijd dat je de splinter eruit trekt in de richting zoals het erin is gegaan. Zo gaat de splinter er het makkelijkst uit en zal het ook minder pijnlijk zijn. Gebruik hiervoor een splinterpincet en geen epileerpincet. Kinderen kunnen het eng vinden als je ineens met een pincet komt. Onthoud dat ze niet per se bang zijn voor de pincet, maar dat het verwijderen van de splinter pijn gaat doen. Gebruik daarom altijd de juiste pincet (als dit mogelijk is) om zo snel en effectief mogelijk de splinter uit de huid te verwijderen. 
 3. Weken: heb je geen pincet? Dan kan je ook proberen om de splinter eruit te weken. Weken doe je altijd met lauw/warm water en ongeveer 15 tot 30 minuten per dag. Gebruik eventueel een gaasje en deze licht over de splinter te plakken. Het weken maakt de huid zacht en dit zorgt ervoor dat de splinter uit zichzelf loslaat. Deze methode is voor bange kinderen een goede oplossing, maar het nadeel is dat het een aantal dagen kan duren voordat de splinter loslaat. 
 4. Trekzalf: met trekzalf kan je de huid rondom de splinter insmeren en een pleister over de plek plakken. Kijk een dag later of de splinter naar boven of los is gekomen. 
 5. Plakband: plakband of een pleister kun je gebruiken bij kinderen als de splinter heel fijn is en niet diep in de huid zit maar meer aan de oppervlakte. Plak dan een stukje plakband of pleister over de splinter en trek deze eraf. Dit werkt handig en snel.  
 6. Spoelen: soms gebeurt het dat een slachtoffer een splinter in het oog heeft. Het enige juiste wat je kan doen is overvloedig spoelen met bijvoorbeeld met licht stromend (lauw) kraanwater. Ook zijn hiervoor eventueel speciale oogspoelmiddelen beschikbaar. Lukt dit niet? Neem dan contact op met de huisarts. 

Mag je een splinter laten zitten als je deze er niet uit krijgt? 

Het is niet aan te raden om een splinter te laten zitten. Het maakt niet uit waar de splinter zich bevindt, deze moet eruit. Splinters die niet verwijderd worden kunnen voor een behoorlijke ontsteking zorgen of erger. Een ontsteking (meestal aan de vingers) kan fijt veroorzaken. Dit is een ontsteking met een rode bult met pijn en soms pus. Als er een ontsteking ontstaat rondom de plek van de splinter, bel je de huisarts. 

Wanneer moet ik naar de huisarts met een splinter? 

Het zal niet altijd zelf lukken om de splinter te verwijderen. Het is dan verstandig om even langs de huisarts te gaan. De huisarts kan de splinter op een professionele manier verwijderen. Ga ook naar de huisarts als de splinter echt diep zit of de huid rood en gezwollen is. Vaak zal het dan gaan om een infectie. Ga in ieder geval niet te lang aan de huid peuteren of met naaldjes en andere voorwerpen aan de gang als het je zelf niet makkelijk lukt om de splinter te verwijderen. 

Bel direct de huisarts (of spoedpost) in de volgende gevallen als de splinter: 

 • Diep in het lichaam zit en niet naar buiten steekt;
 • In het oog of bijvoorbeeld de mond zit;
 • Is verwijderd en er ontstekingsklachten blijven; 
 • Voor de pupil of op de iris zit;
 • Diep in het oog zit;
 • Alle bovenstaande adviezen niet helpen;
 • In het oog van metaal of glas is;
 • In het oog slecht zicht veroorzaakt (ook als de splinter al verwijderd is);
 • In het oog zit en er geen licht verdragen kan worden;
 • Veel pijn veroorzaakt en het wondje gaat ontsteken;
 • De klachten na twee dagen niet minder zijn geworden. 

Wil je ook leren hoe je splinters verwijdert als een pro? 

Savitae is één van de 4 grootste opleiders op het gebied van EHBO en BHV. De EHBO-cursussen zijn zeer uitgebreid en worden uitsluitend behandeld met ervaren gekwalificeerde instructeurs. Savitae is sinds 2009 gespecialiseerd op het gebied van EHBO en BHV. De cursussen zijn ontwikkeld om te zorgen dat elke cursist exact weet hoe ze eerste hulp moeten verlenen en/of juist weten te handelen bij brand en ontruiming. 

Als jij ook wilt leren hoe je onder andere op de juiste manier splinters kan verwijderen, neem dan contact op met onze klantenservice. Zij kunnen je een geschikte EHBO-cursus adviseren en dan kun jij binnenkort niet alleen splinters verwijderen, maar volledig eerst hulp verlenen als een pro! 

6 tips om een splinter te verwijderen

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor de Kraamzorg
meest gekozen
EHBO voor de Kraamzorg
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken  

Blog-Gekneusde-teen

Wat doe je bij een gekneusde teen?