Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Alles wat je moet weten over blaren

Het is ergernis nummer 1 van wandelaars en hardlopers: de blaar. De meest voorkomende blaar is de wrijvingsblaar. Deze komt vaak voor bij sporters die deelnemen aan bijvoorbeeld: de Dam tot Damloop, de Avondvierdaagse of een marathon. Maar ook een flinke wandeling met de hond kan voor een blaar onder de voet zorgen. Weet jij hoe je een blaar kunt voorkomen of in het ergste geval behandelen?  
Blog-Blaren

Wat is een blaar? 

Er bestaan verschillende soorten blaren: brandblaar, bloedblaar en de wrijvingsblaar. De meest voorkomende blaar is de wrijvingsblaar. Dit ontstaat als je voet constant tegen de binnenkant van je schoen schuurt. Dan komt de bovenste huidlaag los van de onderliggende huidlaag en hiertussen vult zich een kussentje met vocht. Dit kussentje (de blaar) ontstaat om de wond te beschermen tegen vuil en bacteriën.  

Hoe voorkom je blaren? 

Er zijn verschillende oorzaken waardoor je last kunt krijgen, zoals de verkeerde schoenen. Een lange wandeling kan zorgen voor wrijving op de verkeerde plekken op je voeten. Ook met gloednieuwe wandelschoenen kun je een blaar krijgen. Zorg er daarom voor dat je eerst schoenen inloopt voor je er grote afstanden mee gaat afleggen. 

Zelfs met de juiste schoenen kunnen er nog blaren ontstaan als je heel veel achter elkaar wandelt. Neem daarom onderweg voldoende rust voor je voeten. Heb je geen tijd om even te zitten? Wees voorbereid en neem blarenpleisters mee! Je weet nooit wanneer je toch last krijgt van een vervelende blaar.  

Hoe behandel je een blaar? 

Is het je niet gelukt om het te voorkomen? Dan kun je altijd de blaar behandelen. Dan vraag jij je waarschijnlijk af: kan je een blaar wel of niet doorprikken?  

Het is beter om blaren heel te laten, dan genezen ze sneller. Daarnaast is er minder kans op een infectie. Je kunt het best een blarenpleister gebruiken. Deze pleister hoef je niet te vervangen en zit over de blaar als een tweede huid. De blaar zal sneller genezen met een blarenpleister dan met een normale pleister. Tijdens de cursus Diploma Eerste Hulp leer je onder andere nog meer over de diverse handelingen en het verzorgen van blaren. 

Prik een blaar alleen door als je er veel last van hebt. Het is bijvoorbeeld niet fijn om halverwege de Dam tot Damloop met een grote, pijnlijke blaar door te lopen. Durf je ze niet zelf door te prikken? Laat dan iemand die weet wat hij doet de blaar doorprikken. 

Hoe prik je een blaar veilig door? Door hygiënisch te werk te gaan!  

  1. Maak de blaar en omgeving schoon met stromend water of ontsmettingsmiddel. 
  2. Prik de huid aan de basis van de blaar op twee plekken door met een steriele blaarprikker of naald. Pas op: een naald in vuur houden, maakt de naald niet steriel. Gebruik liever ontsmettingsalcohol. 
  3. Druk met een gaasje de blaar voorzichtig leeg. 
  4. Dek de blaar af met een wondpleister. 

LET OP: Prik nooit een blaar door bij mensen met doorbloedingsstoornissen, zoals diabeten. Neem in dat geval contact op met je huisarts. 

Wees goed voorbereid 

Doe je bijvoorbeeld graag aan wandelen, hardlopen of lange wandelingen met de hond? Er kan van alles gebeuren als je veel in beweging bent. Van een vervelende blaar onder je voet tot een pijnlijk verzwikte enkel, het kan allemaal. Dan is het goed om voorbereid op pad te gaan! Schrijf je vandaag nog in voor een cursus Diploma Eerste Hulp. Dit diploma is het meest uitgebreide diploma op het gebied van Eerste Hulp en zorgt dat jij volledig bent voorbereid als je eerste hulp wilt verlenen. Jij kan het verschil maken! 

Laatste tip: 

Wellicht is deze cursus gratis met jouw aanvullende zorgverzekering. Bekijk het via de vergoedingen check op de website van Savitae! Binnen 3 stappen weet jij of je cursus wordt vergoed. 

Heb je nog vragen? Onze klantenservice kan je helpen met al je vragen. Vragen over het Diploma Eerste Hulp of eventueel vragen over een van de andere cursussen Eerste Hulp, je mag alles vragen. 

Alles wat je moet weten over blaren

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus Diploma Eerste Hulp herhaling
Diploma Eerste Hulp herhaling
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders

Gerelateerde artikelen

Blog-Splinter

6 tips om een splinter te verwijderen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Sint-Maarten blog foto

Sint-Maarten: zo voorkom je klachten na het snoepen!

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?