Home > BHV cursussen

BHV cursussen

Door het volgen van een Bhv-cursus leer je acuut levensreddend handelen, brandbestrijding en alles over de ontruiming, communicatie en alarmering. Onze cursussen Bhv kinderopvang zijn tevens goedgekeurd binnen de wet IKK.

Cursus BHV basis

BHV basis

Leer de basis van bedrijfshulpverlening: acuut levensreddend te handelen, brand te bestrijden, een g...
Cursus BHV brand en ontruiming

BHV brand en ontruiming

Leer alles over brand en ontruiming bij bedrijven
Cursus BHV herhaling

BHV herhaling

Fris jouw kennis en vaardigheden op van de bedrijfshulpverlening.
Cursus BHV kinderopvang

BHV kinderopvang

Leer eerste hulp verlenen aan kinderen en handelen tijdens brand en ontruiming.
Cursus BHV kinderopvang herhaling

BHV kinderopvang herhaling

Fris je kennis en vaardigheden van eerste hulp aan baby’s en kinderen, brand en ontruimingen op.

Een bhv-cursus of bhv opleiding is een cursus die je moet volgen om bedrijfshulpverlener te worden. De Arbowet schrijft voor dat er binnen een organisatie minimaal één bhv’er aanwezig moet zijn. Het aantal bhv’er is afhankelijk van de omvang van de organisatie. Door het volgen van een bhv-cursus word je getraind tot gecertificeerd bedrijfshulpverlener en beschik je over voldoende vaardigheden om adequaat de taken van een bhv’er uit te voeren.

Tijdens de bhv-cursus leer je niet alleen verbanden aanleggen en pleisters plakken, maar ook reanimeren, verschillende soorten branden blussen en evacueren. Als bedrijfshulpverlener zorg je ervoor dat er bij calamiteiten efficiënt en adequaat wordt gehandeld. Je kunt levensreddende handelingen uitvoeren, collega’s instrueren en zorg je ervoor dat alles in goede banen wordt geleid. Jij bent de persoon waar collega’s op vertrouwen bij ongelukken, noodsituaties en calamiteiten.

Waar staat bhv voor?

De afkorting bhv staat voor bedrijfshulpverlening. De bedrijfshulpverlener ook wel bhv’er genoemd is een medewerker binnen een organisatie die opgeroepen wordt bij calamiteiten en andere situaties waar Eerste Hulp nodig is. Ook is de bhv’er verantwoordelijk voor brandbestrijding en evacueren van een gebouw.

De bhv-cursus

Tijden het volgen van een bhv-cursus worden alle verplichte onderdelen behandeld die horen bij het bhv certificaat. Al onze bhv-cursussen bestaan uit een deel elearning en een praktijktraining. Bij een incompany bhv-cursus is het ook mogelijk om de elearning te vervangen voor een klassikale les. Tijdens de praktijktraining worden alle praktische vaardigheden geoefend. Heb je zowel de elearning als de praktijktraining met een positief resultaat afgerond dan ontvang je het digitale bhv-certificaat.

Het bhv-certificaat heeft een minimale geldigheid van 1 jaar. Door het tijdig volgen van het bhv herhalingscursus kun je het certificaat met minimaal 1 jaar verlengen. Tijdens het doorlopen van de bhv herhalingscursus worden alle vaardigheden opnieuw behandeld en geoefend en worden nieuwe technieken aangeleerd. Allen zo blijft jou kennen van bhv optimaal en kun je adequate hulpverlenen.

Naast onze bhv basiscursus en bhv herhalingscursus kun je, indien je al in het bezit bent van een geldig ehbo certificaat ook alleen de cursus bhv brand en ontruiming volgen. Moet je een bhv-cursus met meer dan 7 collega’s volgen dan komen graag de praktijktraining bij jullie op locatie verzorgen.

Wat leer je bij een bhv-cursus?

Een bhv-cursus bestaat uit meerdere onderdelen de samen het bhv-certificaat vormen.

Het eerste deel bestaat uit EHBO incl. reanimatie en het gebruiken van de AED, en het tweede deel bestaat uit de onderdelen brand en ontruiming. Bij het onderdeel brand ligt de focus op het bestrijden van een beginnende brand. Heb je alleen een EHBO-certificaat dan ben je nog geen bhv’er. Kies dan voor de cursus bhv brand en ontruiming.

Is bhv binnen een organisatie verplicht?

Regelmatig krijgen wij de vraag of bhv verplicht is. Het antwoord hierop is heel simpel: Ieder bedrijf moet vanuit de ARBOwet een adequate bhv organisatie hebben. Hoeveel bhv’ers er moeten zijn is afhankelijk van de omvang, sector en de risico’s van het bedrijf.

Ook moet een bhv’er regelmatig een bhv herhalingscursus volgen. Dit om het bhv-certificaat geldig te houden en de vaardigheden te oefenen. Stopt de bhv’er bij de organisatie, dan zal een andere werknemer tot bedrijfshulpverlener moeten worden getraind.

Hoe lang is een bhv certificaat geldig?

Een bhv-certificaat heeft de minimale geldigheid van 1 jaar. Het bhv-certificaat van de cursus bhv kinderopvang is 2 jaar geldig. Om het bhv-certificaat te verlengen volstaat doorgaand een herhalingscursus. Is het huidige bhv-certificaat vervallen dan moet er een basiscursus worden gevolgd. 

Waarom is een bhv herhalingscursus noodzakelijk?

Gelukkig hoeft een bhv’er doorgaans in een jaar tijd niet al zijn of haar kennis en vaardigheden aan te spreken. Hierdoor is het wel noodzakelijk de kennis en vaardigheden regelmatig te oefenen. Zo zorgen wij er voor dat de bhv’er te allen tijde weet hoe hij of zijn adequaat en zelfverzekerd moet handelen.