Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Gladheid door herfstweer

Gladheid komt niet alleen voor in de winter. De bladeren vallen van de bomen en regen komt met bakken uit de lucht. Het herfstweer is weer in volle gang. Dat betekent (als je pech hebt) fietsen in de regen. Er zijn in Nederland al zo’n 5 miljoen elektrische fietsen (e-bike) die 25 km per uur kunnen. Dat is snel voor een fiets en door de natte bladeren en blubber op de weg wordt het spekglad. Daarnaast wordt het ’s ochtends en ’s avonds sneller donker buiten. Dan kan het moeilijk zijn om de bladeren op de weg te zien. Een verkeerde beweging met je stuur of te hard remmen en je ligt op de grond tussen de herfstbladeren. Gladheid kan pijnlijk letsel veroorzaken. Weet jij wat je moet doen bij de meest voorkomende ongevallen met een elektrische fiets?
Blog-Gladheid door herfstweer

Tand los of gebroken 

Met pech klap je met je mond tegen de grond na een lelijke val. Een tand kan daardoor los gaan zitten of afbreken. Laat een loszittende tand altijd zitten en bijt er niet op. Door een zakdoek op te rollen en tussen je kiezen te plaatsen, bijt je niet op de loszittende tand. Maak daarna snel een afspraak bij de tandarts. Doe dit ook als een melktand los is gaan zitten na een harde val.  

Een afgebroken tand heeft meer eerste hulp nodig. Is de tand vuil? Maak het nooit schoon met water, maar maak gebruik van melk of lik het voorzichtig schoon. Daarna kun je de tand als het lukt terugplaatsen. Let op: een melktand plaats je niet terug. Houd de tanden op elkaar om hem op zijn plaats te houden. Lukt dat niet? Bewaar de losse tand dan in huishoudfolie, ORS of melk. Ga zo snel mogelijk naar de tandarts. De tand terugplaatsen binnen 15 minuten geeft de tand een betere kans om weer te hechten.  

Schaafwonden en blauwe plekken 

Bij een val van de fiets heb je al snel te maken met schaafwonden en blauwe plekken. Je valt op het harde asfalt of de fiets komt boven op je terecht. Zorg ervoor dat mogelijk vuil in de schaafwond wordt schoongespoeld met (kraan)water en dep droog met een schone doek of washandje. Oppervlakkig vuil zoals kleine kiezelsteentjes en grind kun je met een pincet verwijderen. Dek indien nodig de schaafwond af met bij voorkeer een niet-klevend verband. Als een blauwe plek veel pijn doet, kan je de plek koelen met een coldpack of ijs gewikkeld in een schone doek. De pijn zal minder worden. 

Gladheid is niet het enige gevaar op de weg. Wil je meer weten over verkeersongevallen voorkomen met de fiets? Lees dan ons blog Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Hoofdletsel 

Het is in Nederland niet verplicht om een helm te dragen op een elektrische fiets. Toch is het verstandig om een helm te overwegen, want het vermindert de kans op ernstig hoofdletsel als je valt. Bel altijd 1-1-2 als het slachtoffer onderstaande symptomen heeft: 

  • Hevige hoofdpijn 
  • Erge benauwdheid 
  • Niet goed reageren en/of wakker worden 
  • Bewusteloos 

Ook enkele uren, dagen of zelfs weken na het ongeluk kun je klachten krijgen. Als het concentratievermogen opeens slechter wordt en fel licht/harde geluiden niet meer aankan, is er waarschijnlijk sprake van een hersenschudding.  

Er kunnen nog meer gevolgen zijn als je hard op je hoofd valt, zoals een schedelbasisbreuk of epileptische aanval. Wil je weten hoe je ze kan herkennen en juist eerste hulpverleent? Volg dan de cursus Diploma Eerste Hulp en wees voorbereid op allerlei ongevallen met deze uitgebreide cursus. 

Gebroken pols of arm 

Een elektrische fiets vliegt over de weg. Een keer slippen over een stuk weg bedekt met natte bladeren en je ligt door de gladheid op de weg. Uit reflex strek je al snel een arm uit om jezelf op te vangen. Je pols of arm vindt het niet prettig zo’n harde klap op te vangen. Het bot kan breken en op de plaats van de breuk komt een zwelling en een opkomende blauwe plek. Beweeg de gebroken arm zo min mogelijk en zorg met de andere arm voor eventuele steun. Bel met de huisarts of spoedpost van de huisartsen. Zie je het bot door de huid komen? Dan heb je te maken met een open botbreuk. Bel in dat geval 1-1-2. 

Maak jij het verschil?  

Of je nou fietst voor plezier of om van A naar B te komen, met de elektrische fiets kan je hard vallen. Zeker met de gladheid die bij herfstweer komt kijken. Het kan jezelf overkomen, maar ook een vriend(in), familielid of onbekende op straat. Zou het niet mooi zijn als jij dan precies weet hoe je bij een ongeluk door gladheid moet handelen? Start de cursus Diploma Eerste Hulp en jij maakt het verschil! De cursus leert onder andere hoe je moet handelen bij: reanimeren met AED, nek- en wervelletsel en ernstig bloedende wonden. 

Tip: EHBO-cursussen worden tot veelal 100% vergoed met een aanvullende zorgverzekering. Weet jij of jouw zorgverzekeraar de cursus Diploma Eerste Hulp vergoed? Doe de vergoedingencheck!   

Nog vragen of advies nodig? 

De medewerkers van onze klantenservice staan klaar voor al jouw vragen over de cursus Diploma Eerste Hulp, andere cursussen en meer! Stuur een e-mail naar klantenservice@savitae.nl of stuur een berichtje via onze live chat.  

Gladheid door herfstweer

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Diploma Eerste Hulp groepscursus
Diploma Eerste Hulp groepscursus
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verkeersongevallen

Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Blog-Eerste-hulpverlening

Verplicht eerste hulp verlenen na een EHBO-cursus? 

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?