Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Gourmetten met kinderen, kan dat?

Gourmetten is in Nederland bijna een standaard geworden en zeker als kerstdiner. Het is koken op een sociale manier, iedereen is gezellig aan het kletsen tijdens het bakken. We zitten bij elkaar aan tafel en zijn gezamenlijk ons kersdiner aan het gourmetten. Zelfs de kinderen kunnen hun eigen eten bakken, dit is voor kinderen erg spannend natuurlijk. Maar is het wel veilig om met kinderen te gourmetten? Hoe onschuldig gourmetten ook lijkt, het is niet geheel zonder gevaar en zeker niet voor kinderen. Zolang je rekening houdt met bepaalde gevaren, dan is het een feestje voor kinderen. Daarnaast kun je ervoor zorgen dat je een cursus EHBO bij baby’s en kinderen hebt gevolgd, want als er toch wat gebeurt dan weet jij hoe je moet handelen.
Gourmetten kerstdiner

Wat kan er gebeuren? 

Tijdens het gourmetten kan er van alles gebeuren. Van spetterende olie tot verstikking, zorg dat je op je hoede bent tijdens het bakken. Dit zijn enkele voorkomende ongevallen tijdens gourmetten met kinderen (en volwassenen): 

Spetteren van olie of boter 

Een van het meest voorkomende ongevallen is door het spetteren van olie of boter. Dit is al knap vervelend voor volwassenen, want de spetters veroorzaken hele kleine brandplekjes op de huid en prikken een beetje. Bij kinderen is de reactie vaak heftiger, omdat ze schrikken van het prikkende gevoel. Het spetteren komt trouwens doordat het vocht (vaak water) van het vlees in contact komt met de hete olie of boter. Dit veroorzaakt het spetteren. Het spetteren is meer vervelend dan gevaarlijk, maar als de vetspettertjes in de ogen van kinderen komen, kan dit leiden tot oogletsel.  

Zorg ervoor dat het eten, wat je gaat bakken, is afgedept met bijvoorbeeld keukenpapier en gebruik slechts een klein beetje vloeibare margarine. Dit vermindert de kans op vervelend spetteren. 

Een gladde vloer 

Zoals je weet ziet de eettafel met een straal van 2 meter daaromheen eruit als een slagveld. De vetspetters zitten aan de lamp en de vloer glimt zoals nooit tevoren. Zorg er daarom voor dat kinderen rustig van tafel afgaan. Door het vet op de vloer worden sokken en pantoffels net schaatsen, je kunt heel lelijk vallen door de gladheid.  

Verbranden 

Wellicht is verbranden (bij kinderen) één van de ergste ongelukken die kunnen gebeuren tijdens het gourmetten. Als een kind bijvoorbeeld de hete bakplaat aanraakt “om te voelen of deze heet is” dan verbrandt de huid onmiddellijk. Het is daarom verstandig om kinderen van tevoren en tijdens het gourmetten goed uit te leggen wat ze zelf op de bakplaat mogen leggen. Help kinderen en laat ze onder begeleiding zelf hun eten omdraaien.  

Wil jij leren hoe je moet handelen bij een ongeval met kinderen? Schrijf je dan in voor een cursus EHBO bij baby’s en kinderen. 

Snoeren en kabels 

Omdat een gourmetstel (maar ook een steengril of een fonduepan) elektrisch is, zul je een stopcontact nodig hebben. Vaak is het snoer van je gourmetstel te kort en heb je een verlengsnoer nodig. Het gevaar is dat het snoer vaak naast of half tussen stoelen bungelt en op de grond ligt. Als iemand blijft haken achter het snoer en het (hete) gourmetstel meetrekt, kun je zelf goed verbranden. Onthoud dat de bakplaat een temperatuur heeft van meer dan 175 graden en dat je deze niet zomaar even tegenhoudt met je blote handen! Werk daarom snoeren en kabels altijd goed weg. Houd rekening met de tafelindeling voor iedereen gaat eten. Zorg ervoor dat kinderen nooit naast of vlakbij snoeren of kabels van het gourmetstel zitten. 

Ventilatie 

Niet direct een gevaar, maar wel irritant voor je ademhaling is de vettige rook die vrijkomt tijdens het gourmetten. Bedenk je ook dat de longen van kinderen kleiner zijn dan van een volwassenen. Ze zullen het dan ook eerder benauwd krijgen. Zeker voor mensen die last hebben van astma is het verstandig om te ventileren tijdens het gourmetten.  

Denk aan de tafelindeling 

Houd kinderen bezig, als ze zich gaan vervelen aan tafel dan gaan ze vaak klieren. Door het klieren (vaak met elkaar) kunnen er vervelende ongelukken gebeuren tijdens het gourmetten. Let altijd op als het om kinderen gaat. Het is slim om een kind naast een volwassene aan tafel te zetten. Zijn er meerdere kinderen? Denk dan eens aan de opstelling volwassen-kind-kind-volwassen. Zo kan er altijd goed op kinderen gelet worden tijdens het kerstdiner. Denk je ook nog even aan de snoeren en kabels? 

Begrijp je nu waarom het zo belangrijk is om overal aan te denken tijdens het gourmetten met kinderen? Daarom maken we je graag bewust en adviseren we het volgen van een cursus EHBO bij baby’s en kinderen. 

Verslikking en verstikking 

Naast verbranden is verslikking en verstikking bij een kind (maar ook bij een volwassene) één van de ergste ongelukken die je kunt voorstellen. Verslikking en verstikking komt natuurlijk niet alleen bij kinderen voor en zorgt voor behoorlijk wat paniek. Het verschil tussen verslikking en verstikking is dat bij verslikking “er iets in het verkeerde keelgat schiet” en bij verstikking wordt de luchtpijp afgesloten met alle gevolgen van dien. Lees ook de blog over verslikking en verstikking als je meer informatie wilt over dit onderwerp.  

Blijf alert bij gourmetten met kinderen 

Bij alle voorkomende ongevallen tijdens gourmetten met kinderen komt het hierop neer: houd kinderen altijd in de gaten en zorg dat je vooruitdenkt om ongelukken te voorkomen. Gourmetten is het leukst als alles zonder problemen verloopt. Ondanks je misschien voorbereidingen moet treffen zoals een tafelindeling of de snoeren wegwerken. Je zult merken dat ook jij veel meer van het kerstdiner zult genieten als je weet dat alles zo veilig mogelijk is. Je kunt met een gerust hart samen met je gezin, familie of vrienden een gezellige avond maken.  

Kunnen we ergens meehelpen? 

Wil je niet alleen EHBO bij baby’s en kinderen leren, maar ook EHBO bij volwassenen? Dan is het Diploma Eerste Hulp misschien wel iets voor jou. Vragen over cursussen, de e-learning, de locaties of misschien wel een eventuele vergoeding via je aanvullende zorgverzekering mag je allemaal stellen aan onze klantenservice. We zijn er om je te adviseren en te helpen. E-mail je vraag naar klantenservice@savitae.nl. Heb je liever persoonlijk contact met één van onze klantenservice kanjers? Bel dan naar 088-6030603. 

Gourmetten met kinderen, kan dat?

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

met kerst de boom versieren door moeder en dochter

3 tips voor een veilige kerst met kinderen 

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verslikking en verstikking

Verslikking en verstikking: wat is het verschil?