Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Hoe herken je een shock? 

Van de term shock heeft iedereen weleens gehoord. Deze term wordt niet altijd op de juiste manier gebruikt. Wanneer iemand zegt dat hij in shocktoestand was over iets wat hij bijvoorbeeld heeft gehoord, moet je dat als een uitdrukking zien en niet als de shocktoestand die wij hier bespreken.
Blog-Hoe herken je een shock

Wat is dan een echte shocktoestand?  

Bij een shocktoestand is er sprake van een tekort aan rondcirculerend bloed (of vocht) in het lichaam, waardoor er een te lage bloeddruk ontstaat. Je lichaam reageert hierop door de bloedtoevoer automatisch te verminderen naar de minder belangrijke organen om je hart, longen en hersenen zo lang mogelijk van zuurstofrijk bloed te kunnen voorzien.  Er zijn verschillende vormen van shock, maar de symptomen zijn gelijk. Hierdoor kun je sneller herkennen wanneer er sprake is van een shocktoestand en hier alert op reageren. 

Kenmerken shock

Door een vermindering van de bloedtoevoer trekt het bloed weg uit de huid. Hierdoor ontstaat er een bleke (koude) of klammerige huid. Dit kan gepaard gaan met overmatig zweten. 

Misselijkheid en braken 

Een ander symptoom wat bij shock op kan treden is misselijkheid of zelfs plotseling moeten braken. Wanneer deze symptomen zich voordoen, dien je zo snel mogelijk actie te ondernemen. Hoe sneller het slachtoffer behandeld kan worden, hoe minder schade het lichaam zal oplopen. 

Verwardheid

Vaak zie je dat het slachtoffer tijdens een shock verward raakt. Het slachtoffer kan bijvoorbeeld niet meer duidelijk kan praten, wordt onrustig of gaat vreemd uit zijn ogen kijken. Wanneer deze symptomen uit het niets ontstaan, kan er sprake zijn van een shocktoestand. Let hier dus goed op. 

Andere symptomen

Naast de hierboven genoemde symptomen zijn er nog andere kenmerken waar je een shocktoestand aan kunt herkennen. Bijvoorbeeld veel dorst hebben, snelle ademhaling, een snelle (maar zwakke) pols en verlies van bewustzijn. Wees altijd alert op een eventuele shock. Bij twijfel liever één keer te veel gebeld, dan te weinig.  Het te laat signaleren en/of reageren op shock kan blijvende schade of zelfs de dood van het slachtoffer betekenen. 

Soorten shock 

Er bestaan meerdere vormen van shocktoestand en er kunnen verschillende oorzaken zijn. We bespreken hieronder vier verschillende soorten. De symptomen bij alle soorten van shocktoestand (vrijwel) gelijk. 

Obstructieve shocktoestand 

Een obstructieve shock ontstaat doordat er een verstopping (obstructie) in de bloedbaan is. De bloedbaan kan bijvoorbeeld verstopt zijn door een bloedprop. Door de verstopping kan het bloed niet voldoende rondgepompt worden. 

Distributieve shocktoestand 

Onder deze vorm van shock wordt verstaan de septische shock, anafylactische shock of neurogene shock. Bij deze vormen is de verdeling van het bloed het probleem doordat de bloedvaten zo ver open staan. Hierdoor zakt de bloeddruk en krijgt je lichaam te weinig zuurstof. 

Cardiogene shocktoestand 

Bij deze vorm van shock speelt het hart een grote rol. Als gevolg van hartfalen heeft je hart te weinig pompkracht. Hierdoor krijgt het lichaam niet voldoende bloed en zuurstof. 

Hypovolemische shocktoestand 

Oorzaken van deze vorm van shocktoestand zijn bijvoorbeeld fors bloedverlies, veel vochtverlies of uitdroging. Je lichaamscellen krijgen niet voldoende zuurstof doordat je minder bloed (volume) in je bloedbaan hebt. Hierdoor ontstaat een te lage bloeddruk. 

Hoe herken je een shock? 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus BHV-basis
meest gekozen
BHV basis
Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-AED

Alles over een AED 

Blog-herken-een-beroerte

Beroerte? Herken en onderneem actie! 

Blog-uitdroging

Hoe voorkom je uitdroging?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?