Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Hoe verwijder je een teek? 

Een teek dien je zo snel mogelijk op te sporen en te verwijderen omdat zij gevaarlijke ziektes, zoals ziekte van Lyme, kunnen veroorzaken. Maar hoe doe je dat? Hier zijn meerdere ideeën over en ook meerdere manieren om dit te doen. In deze blog leggen wij deze graag uit. Ook tijdens een EHBO-cursus van Savitae leert u alles over de gezondheid en veiligheid van uw dierbaren en wordt dit onderwerp besproken. 

Wat te doen bij een tekenbeet? 

Een teek leeft van het bloed van dieren of soms van mensen. Ze zetten zich vast op de huid en zuigen zich vol met bloed, waardoor ze steeds groter worden. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe sneller je bent met verwijderen, hoe kleiner de kans op overdracht van de lymebacterie. Als je binnen 24 uur nadat de teek zich op je huid heeft vastgebeten de teek verwijdert, is de kans op overdacht van lyme bacterie 2 tot 3 procent. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans op een besmetting. De meeste bacteriën bevinden zich in de kop van de teek en die is het stevigst. Het is daarom heel belangrijk dat je de kop goed vasthoudt en de teek op de juiste manier verwijdert. 

Symptomen van de ziekte van Lyme 

Wanneer iemand toch besmet wordt met de Lyme bacterie kunnen de volgende klachten zich voordoen: spierpijn, gewrichtspijn, koorts en er kan een rode kring ontstaan rondom de plek waar de teek zich in de huid heeft gebeten. In de cursus Eerste Hulp aan Kinderen + herken kinderziektes wordt een tekenbeet uitvoerig behandeld.

Hoe teek verwijderen? 

Er zijn meerdere manieren om een teek te verwijderen, maar de beste manier is met een tekentang of een puntig pincet. Bij deze manieren loop je de minste kans op beschadiging van de teek. Welke manier jou het meeste aanspreekt is persoonlijk. 

Teek verwijderen met puntig pincet 

Een teek verwijderen met een puntig pincet is niet moeilijk. Belangrijk om te weten is dat je nooit alcohol, olie, zeep, jodium of een ander middel gebruikt voordat je start met de teek te verwijderen. Wanneer je dit wel doet kan dit de teek irriteren waardoor de kans op besmetting toeneemt. Pak de teek met een puntig pincet bij de kop vast, zo dicht mogelijk bij de huid. Trek nu de teek zo rustig mogelijk uit de huid met een rechte trekkende beweging. Ga niet draaien want dat vergroot de kans op beschadiging van de teek. Het is geen probleem als er een stukje van de teek achterblijft in de huid. Net zoals bij een splinter groeit dit er vanzelf uit. Nadat je de teek hebt verwijderd desinfecteer je het bijtwondje met alcohol of jodium. Noteer in een boekje of agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Houd hierna nog 12 weken de huid rondom het wondje in de gaten. Let hierbij op eventuele verkleuringen van de huid of andere klachten. 

Verwijderen teek met tekentang 

Het is niet moeilijk om een teek met een tekentang te verwijderen. Open de grijper door de drukknop in te drukken en leg deze als een soort lasso om de teek. De grijper zal zich vlak tegen de huid aan om de teek heen klemmen. Door vervolgens rustig de tang naar links te draaien zal de teek vanzelf loslaten.  Nadat je de teek hebt verwijderd desinfecteer je de huid. Ook nu houd je de huid rondom de bijtwond de komende 12 weken in de gaten. 

Op de vraag hoe je een teek moet verwijderen kunnen wij samenvattend zeggen dat je gebruik moet maken van het juiste materiaal en dat je niet moet proberen een teek met je vingers uit de huid te knijpen. De tekentang is één van de beste opties; het gaat gemakkelijk en er is slechts een kleine kans op beschadiging van de teek. 

Nu je weet hoe je met een pincet om moet gaan, lees dan ook het artikel hoe verwijder je een splinter.

Andere berichten

De EHBO-koffer voor thuis. 
Alles over een AED 
Vergoed mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?