Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Hoe verwijder je een teek? 

Een teek dien je zo snel mogelijk op te sporen en te verwijderen, omdat ze gevaarlijke ziektes (zoals de ziekte van Lyme) kunnen veroorzaken. Maar hoe doe je dat? We hebben meerdere manieren om dit te doen voor jou verzameld. Ook tijdens een EHBO-cursus van Savitae leer je alles over de gezondheid en veiligheid van uw dierbaren waaronder het onderwerp tekenbeten.
Blog-Teek

Wat te doen bij een tekenbeet? 

Een teek leeft van het bloed van dieren of soms van mensen. Ze zetten zich vast op de huid en zuigen zich vol met bloed, waardoor ze steeds groter worden. Het is belangrijk om een teek zo snel mogelijk te verwijderen. Hoe sneller je bent met verwijderen, hoe kleiner de kans op overdracht van de bacterie. Als je binnen 24 uur nadat de teek zich op je huid heeft vastgebeten de teek verwijdert, is de kans op overdacht van Lyme 2 tot 3 procent. Hoe langer de teek in de huid zit, hoe groter de kans op een besmetting. De meeste bacteriën bevinden zich in de kop van de teek en die is het stevigst. Het is daarom heel belangrijk dat je de kop goed vasthoudt en de teek op de juiste manier verwijdert. 

Symptomen van de ziekte van Lyme 

Wanneer iemand toch besmet wordt met de Lyme kunnen de volgende klachten zich voordoen: spierpijn, gewrichtspijn, koorts en er kan een rode kring ontstaan rondom de plek waar de teek zich in de huid heeft gebeten. In de cursus EHBO bij baby’s en Kinderen + herken kinderziektes wordt een tekenbeet uitvoerig behandeld.

Hoe verwijder je een teek? 

Er zijn meerdere manieren om dit beesje te verwijderen, maar de beste manier is met een tekentang of een puntig pincet. Bij deze manieren loop je de minste kans op beschadiging van de teek. Welke manier jou het meeste aanspreekt is persoonlijk. 

Teek verwijderen met puntig pincet 

Een teek verwijderen met een puntig pincet is niet moeilijk. Belangrijk om te weten is dat je nooit alcohol, olie, zeep, jodium of een ander middel gebruikt voordat je start met de teek te verwijderen. Wanneer je dit wel doet, kan dit de teek irriteren waardoor de kans op besmetting toeneemt. Pak de teek met een puntig pincet bij de kop vast, zo dicht mogelijk bij de huid. Trek nu de teek zo rustig mogelijk uit de huid met een rechte trekkende beweging. Ga niet draaien want dat vergroot de kans op beschadiging van de teek.

Het is geen probleem als er een stukje van de teek achterblijft in de huid. Net zoals bij een splinter groeit dit er vanzelf uit. Nadat je de teek hebt verwijderd, desinfecteer je het bijtwondje met alcohol of jodium. Noteer in een boekje of agenda op welke datum je de teek hebt verwijderd. Houd hierna nog 12 weken de huid rondom het wondje in de gaten. Let hierbij op eventuele verkleuringen van de huid of andere klachten. 

Verwijderen teek met tekentang 

Het is niet moeilijk om een teek met een tekentang te verwijderen. Open de grijper door de drukknop in te drukken en leg deze als een soort lasso om de teek. De grijper zal zich vlak tegen de huid aan om de teek heen klemmen. Door vervolgens rustig de tang naar links te draaien zal de teek vanzelf loslaten.  Nadat je de teek hebt verwijderd, desinfecteer je de huid. Ook nu houd je de huid rondom de bijtwond de komende 12 weken in de gaten. 

Kortom: probeer nooit een teek met je vingers te verwijderen. Gebruik een puntig pincet of tekentang. De tekentang is één van de beste opties; het gaat gemakkelijk en er is slechts een kleine kans op beschadiging van dit vervelende insectje. 

Hoe verwijder je een teek? 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus bhv-kinderopvang
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO voor de Kraamzorg
meest gekozen
EHBO voor de Kraamzorg
Cursus EHBO voor Gastouders + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO voor Gastouders met Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-Bijtwond door hond

Bijtwond door hond, wat nu?

Blog-Hoe herken je een shock

Hoe herken je een shock? 

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?