Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Sint-Maarten: zo voorkom je klachten na het snoepen!

Sint-Maarten, een dag waar vooral kinderen zich op verheugen. Het is de dag dat je gratis snoep krijgt en welk kind wil dit nu niet? Er zijn veel dagen in Nederland waarbij kinderen (en volwassenen) een snoepje meer dan normaal nemen. Denk aan chocolade eitjes tijdens Pasen of handenvol pepernoten en schuimpjes met Sinterklaas. Als je één dag moest kiezen waarbij je echt een overvloed aan snoep binnenhaalt, is de winnende dag toch echt Sint-Maarten. 11 november is de dag.… dat je lekker veel snoepen mag! Zorg er wel voor dat je niet te veel snoept, want dan voel jij je een stuk minder vrolijk. Houd kinderen in de gaten met al hun opgehaald snoepgoed en geef zelf altijd het juiste voorbeeld. Maar wat als het toch misgaat?
Sint-Maarten blog foto

Buikpijn door snoep in overvloed 

Met Sint-Maarten kun je ineens veel snoep in huis hebben. Door te snel achter elkaar te blijven snoepen, heb je soms niet meteen door dat je te veel in je maag stopt. Je voelt daardoor niet direct dat je maag in de problemen komt. Uiteindelijk kun je last van buikpijn krijgen. Hier zijn 3 tips om de buikpijn te verlichten: 

  • Zorg voor genoeg rust 
  • Ga in een comfortabele positie liggen; meestal zoekt diegene met buikpijn zelf een positie waarin hij lekker ligt (bij buikpijn na te veel eten is dit meestal op de zij) 
  • Leg een warme doek of kruik op de buik 

Een gevolg van te veel snoepen: misselijkheid 

Door te veel snoepen kun je ook aardig misselijk worden en misschien zelfs braken. Er zijn leukere dingen om Sint-Maarten af te sluiten. Helaas kun je weinig aan misselijkheid doen, al kan braken wel opluchting geven. Probeer de volgende 4 stappen uit: 

  1. Zorg voor afleiding van de misselijkheid terwijl je genoeg rust houdt, zoals iets leuks op televisie kijken.  
  1. Houd voor de zekerheid een emmer of stevige plastic zak in de buurt voor het geval iemand niet snel genoeg naar de wc kan komen.  
  1. Na het braken spoel je de mond met koud water om de vieze smaak te verminderen.  
  1. Daarnaast moet je na het braken weer genoeg vocht binnenkrijgen, maar drink per keer kleine hoeveelheden. Anders riskeer je dat de overgevoelige maag al het vocht er weer uitgooit.  

Het voorkomen van klachten is nog beter dan ze te hoeven verlichten. Wees verstandig en geef het goede voorbeeld door niet te veel achter elkaar te snoepen. Je kan kinderen helpen door het opgehaalde snoepgoed te verdelen over meerdere dagen (of weken gezien de hoeveelheid ze hebben opgehaald tijdens Sint-Maarten).  

Sint-Maarten tussen banner

De gevaren van verstikking en verslikking 

Nog voor een snoepje in de buik komt, moet het eerst naar je keel en door de slokdarm gaan. Als dit misgaat, kun je je verstikken/verslikken. Het verschil tussen de twee is welke kant het snoepje opgaat in de keel. Als iets verkeerd schiet in je luchtpijp, is het verslikking. Bij verstikking blijft er iets in je keel vastzitten (nog voor het je slokdarm ingaat).  

Let op: doe nooit een poging om het voorwerp te verwijderen als het niet goed zichtbaar is. 

Met een inwendige luchtbelemmering als een snoepje in je keel, kijk je eerst of het slachtoffer effectief kan hoesten of niet-effectief.  

Effectief hoesten 

Bij effectief hoesten is iemand bij bewustzijn. Hij is benauwd, maar kan nog praten (of huilen). Ademhalen is nog mogelijk, al klinken de ademhalingsgeluiden afwijkend. Het slachtoffer begint vaak al automatisch met (effectief) hoesten om de belemmering te verwijderen. Moedig het hoesten aan. Het voorwerp in de keel, zoals een snoepje, kan de keel prikkelen met als gevolg braken. Door het hoesten en braken kan het voorwerp losraken. Let altijd op of dit ook echt zo is!  

Niet-effectief hoesten 

Het slachtoffer probeert te hoesten, maar dit klinkt zacht en stil (niet-effectief). Soms hoor je een gierende ademhaling en het slachtoffer grijpt angstig naar zijn keel. Als de belemmering de keel volledig afsluit, hoor je geen geluid (geen praten, hoesten of ademhaling). De gelaatskleur wordt blauwer en het slachtoffer raakt langzaam bewusteloos. Laat altijd 1-1-2 bellen en begin met rug- en buikstoten om het voorwerp los te krijgen. Stop niet tot de hulpdiensten zijn gearriveerd of het slachtoffer bewusteloos raakt.  

Wil je meer weten over rug- en buikstoten? 

Volg de cursus Diploma Eerste Hulp van Savitae en leer precies hoe je rug- en buikstoten moet uitvoeren bij volwassenen, kinderen en baby’s. Heb je alleen interesse om eerste hulp te verlenen aan kinderen? Kies dan voor onze cursus EHBO bij baby’s en kinderen. Je leert bij beide cursussen niet alleen over rug- en buikstoten, maar ook onder andere over veelvoorkomende letsels, (brand)wonden en reanimeren.  

Het liefst denk je niet aan zulke ernstige situaties, zoals verstikking door een snoepje na Sint-Maarten. Toch is het beter om goed voorbereid te zijn, zodat je meteen juist kunt handelen bij een noodgeval en wellicht iemands leven kunt redden. 

Zit je nog met vragen?  

Wil je meer weten over onze cursussen of heb je andere vragen? De klantenservice van Savitae beantwoordt al jouw vragen! Stuur ze een e-mail naar klantenservice@savitae.nl of zoek contact via onze live chat op de website. 

Sint-Maarten: zo voorkom je klachten na het snoepen!

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO bij baby's en kinderen herhaling
EHBO bij baby's en kinderen herhaling

Gerelateerde artikelen

Blog-Kastanje en paddenstoelen

Kastanjes en paddenstoelen in de herfst

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Verslikking en verstikking

Verslikking en verstikking: wat is het verschil?