Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Symptomen van voedselvergiftiging 

Een voedselvergiftiging is heel onprettig, maar komt helaas regelmatig voor. Een voedselvergiftiging kan je oplopen door het drinken van water of het eten van voedsel dat een virus, bacterie of andere stof bevat die ziekte veroorzaakt. 

Hoe herken je een voedselvergiftiging? 

Je zou zeggen dat je meteen zou merken als je besmet water of voedsel eet. Maar helaas is dit in de meeste gevallen niet zo. Besmet voedsel heeft namelijk niet altijd een andere smaak dan je normaal bent gewend. Voedselvergiftiging bemerk je vaak een paar uur na het nuttigen van het water of voedsel, maar dit kan ook een aantal dagen duren. Het is daarom lastig te herkennen, maar brengt wel specifieke symptomen met zich mee. Veel voorkomende symptomen van een voedselvergiftiging zijn buikkrampen, braken en diarree. 

Wat te doen bij een voedselvergiftiging? 

Als je vermoedt dat je een voedselvergiftiging hebt opgelopen, is het belangrijk om contact op te nemen met de huisarts. Als je regelmatig moet overgeven en/of je hebt last van diarree is het belangrijk om goed te drinken (dit kun je het beste met kleine beetjes tegelijk doen). Want als je dat niet doet, heb je kans op uitdroging. De symptomen duren meestal niet langer dan 4 dagen. Mocht het langer duren, neem dan wederom contact op met de huisarts.  

Voedselvergiftiging voorkomen? 

Door hygiënisch met je voedsel om te gaan, kan je voedselvergiftigingen (zoveel mogelijk) voorkomen. Bereid je eten op een juiste en hygiënische wijze. Houd rauw gescheiden van gekookt of gebakken voedsel. Bewaar je eten op een goede manier en sluit het af. 

Weet jij wat je moet doen? 

Nu weet je wat je kunt doen bij voedselvergiftiging, maar weet je ook wat je moet doen als er een vergiftiging bij kinderen optreed? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle EHBO situaties en schrijf je vandaag nog in voor een EHBO-cursus

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren