Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Veel jonge ouders zien bepaalde gevaren in huis nog niet goed, want voordat de kleine er was, kon je alles neerleggen waar je wilde. Denk bijvoorbeeld aan het gootsteenkastje met de schoonmaakmiddelen, de ‘pil’ op het nachtkastje of die aspirines op de wasbak en dat leuke plantje op tafel (waarvan je geen idee had dat deze giftig was). Nu er een kleintje in huis is, zal er toch meer opgelet moeten worden, zodat (voor ons onschuldige) schoonmaakmiddelen niet zomaar te pakken zijn voor de nieuwsgierige kinderhandjes. Een vergiftiging bij kinderen gebeurt sneller dan je denkt.
Blog-Vergiftiging kinderen

De meest voorkomende oorzaken van vergiftigingen

Vergiftiging bij kinderen komt het meest voor in de leeftijd 2 tot 5 jaar. Ze kunnen dan al lopen, klimmen en ze zijn bijzonder nieuwsgierig. Alles in hun jonge leventje is nieuw en kinderen tot 5 jaar oud hebben nog geen benul van de gevaren in en rond het huis. De kans op vergiftiging is daarom ook reëel aanwezig. Jaarlijks worden meer dan 2000 kinderen in het ziekenhuis opgenomen en ongeveer 3 kinderen overlijden per jaar aan vergiftiging.  

De 3 meest voorkomende vergiftigingen bij kinderen zijn:

 1. Geneesmiddelen
  Kinderen zien geen verschil tussen pilletjes en snoepjes. Voor je het weet hebben ze een stripje paracetamol leeggedrukt.
 2. Huishoudmiddelen
  Voor een kind ziet de inhoud van een fles allesreiniger er al snel uit als limonade. De kleur van het schoonmaakmiddel ziet er heerlijk uit voor kinderen.
 3. Planten en paddenstoelen
  Veel mensen zijn niet op de hoogte dat bepaalde huisplanten zeer giftig kunnen zijn voor kinderen. Voor de paddenstoelen geldt ook hier weer de kleur. Kleuren van paddenstoelen kunnen eruit zien als snoep, zoals bij medicijnen, en kunnen zeer giftig zijn. 

Deze categorieën kunnen zonder twijfel voor vergiftiging zorgen: 

 • Geneesmiddelen 
 • Huishoudmiddelen 
 • Doe-het-zelf producten 
 • Planten en schimmels (o.a. paddenstoelen) 
 • Dieren  
 • Cosmeticaproducten 
 • Voedsel, drank en genotsmiddelen (o.a. tabaksproducten) 
 • Bestrijdingsmiddelen

Zo herken je de symptomen bij kinderen 

Het is in geval van vergiftiging meestal moeilijk om in te schatten wat je kindje heeft ingenomen, want als je erbij was geweest dan was de kans kleiner dat dit zou kunnen gebeuren. Helaas is het laatste niet altijd waar. Kinderen zijn vliegensvlug en in een oogwenk kunnen ze al bijvoorbeeld een vaatwastablet in hun mondje hebben. Mocht je het toch niet gezien hebben kun je over het algemeen uitgaan van de volgende symptomen:

Medicijnen, alcohol, tabak of bessen 

 • Bewusteloosheid 
 • Plotseling ziek 

Schoonmaakmiddelen (bv. ontkalkings- en bleekmiddelen)

 • Rode huid 
 • Moeite met ademhalen en slikken 
 • Hevige pijn 
 • Blaren op de lippen en in de mond 
 • Soms bloed uit de mond 

Zeep: wasmiddelen (vast en vloeibaar), wasverzachter, afwasmiddel 

 • Pijn in de maag 
 • Moeite met ademhalen 
 • Blaren op de lippen en in de mond 

Hoe handel je juist bij een vergiftiging? 

Elke vergiftiging heeft een eigen aanpak. Daarom is het belangrijk om de onderstaande 2 stappen te volgen bij (het vermoeden van) vergiftiging:

 1. Achterhaal zo snel mogelijk wat je kindje heeft gedronken, gegeten of ingeslikt. 
 2. Bel direct 1-1-2 en volg de instructies van de centralist

In een ernstige situatie van vergiftiging heb je natuurlijk geen tijd om op het internet naar een antwoord te zoeken. Probeer zo rustig mogelijk te blijven en bel 1-1-2. De centralist die je aan de telefoon krijgt, zal je precies vertellen wat je moet doen. Volg iedere instructie van de centralist! Zeggen zij dat je langs de huisarts of ziekenhuis kunt gaan, neem dan een restant van het middel, de verpakking en eventueel braaksel mee. Weet je niet exact wat er is ingenomen door je kindje? Laat ze in dat geval nooit braken! Is je kindje bewusteloos of het kan niet zelfstandig drinken? Laat ze ook dan niet braken of drinken! 

Hoe kan je een eventuele vergiftiging voorkomen? 

Het voorkomen begint bij het in de gaten houden van je kindje. Als dit niet altijd mogelijk is, is het verstandig om kast- en ladestoppers te gebruiken. Hoe en waar je bepaalde giftige producten opbergt, is per huishouden anders. Enkele tips om de kans op vergiftiging te voorkomen zijn bijvoorbeeld: 

 • Koop “schadelijke” producten die voorzien zijn van een veiligheid sluiting (kinderslot) 
 • Koop geen giftige kamerplanten en tuinplanten, vergeet de bloemen niet 
 • Bewaar medicijnen in een hoge af te sluiten kast 
 • Laat geen tabaksproducten slingeren 
 • Berg je cosmetica na gebruik direct op (hoog en uit het zicht) 
 • Zorg ervoor dat alcoholische dranken goed zijn opgeborgen 

Als je hier al mee begint, ben je al heel goed op weg om te voorkomen dat je kindje een vergiftiging kan oplopen. Loop eens een rondje door het huis en inventariseer eens of alles wel zo veilig is als je in de eerste instantie dacht. 

Savitae kan je helpen 

Wil je meer leren over EHBO bij baby’s en kinderen? Wil jij weten hoe je moet handelen in ernstige situaties bij kinderen? Savitae is één van de grootste EHBO- en BHV-opleiders van Nederland, met een specialisatie op het gebied van EHBO bij baby’s en kinderen. Als officieel partner van Het Oranje Kruis ontvang je een erkend certificaat met een geldigheid van 2 jaar. 

Ben je aanvullend verzekerd via je zorgverzekeraar? Dan heb je grote kans dat jouw cursus EHBO bij baby’s en kinderen tot wel 100% vergoed wordt. Doe een vergoedingencheck hier en wellicht volg jij je cursus EHBO bij baby’s en kinderen gratis. 

Voor meer informatie kun je contact opnemen met de klantenservice van Savitae. De medewerkers kunnen je helpen met al je vragen. 

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO voor Gastouders + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO voor Gastouders met Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-Ik ben zwanger

Ik ben zwanger en nu? 

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken