Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Verkeersongevallen, één van de grootste angsten van ouders is ongetwijfeld dat je kind betrokken raakt bij een verkeersongeluk. Toch stijgen het aantal ongevallen met kinderen elk jaar weer. Deze vinden het meest kort na de grote schoolvakantie plaats. Kan deze stijging worden verlaagd? We kunnen er wel voor zorgen dat we goede eerst hulp kunnen verlenen mocht er toch iets gebeuren.
Blog-Verkeersongevallen

De fietsende verkeersdeelnemer

Het is hier belangrijk om te melden dat niet bij elk verkeersongeval een automobilist betrokken is. Iedere deelnemer aan het verkeer kan een ongeval met een kind veroorzaken.

Neem bijvoorbeeld een fietser. De fiets moet een veilig vervoersmiddel zijn om jezelf mee te kunnen verplaatsen. Dit geldt niet alleen voor het schoolgaande kind maar ook voor de volwassene die naar zijn werk fietst. Een fiets moet in orde zijn en er moet niet te makkelijk vanuit worden gegaan dat het nog “prima” is. Onderstaande punten zijn een goede controle ter referentie:

 • De fietsbel moet goed te horen zijn.
 • De remmen moet goed zijn afgesteld en werken.
 • De verlichting voor werkt en schijnt recht naar voren.
 • De verlichting achter is rood en goed zichtbaar.
 • De handvatten zitten goed vast aan het stuur.
 • De banden hebben voldoende profiel en de juiste spanning.
 • De banden zijn voorzien van reflectoren.
 • De kettingkast is dicht en zorgt ervoor dat er niets tussen de ketting kan komen (zoals een broekspijp)
 • Alles zit goed vast (denk aan je stuur en zadel)

Naast een goede degelijke fiets geldt uiteraard ook dat men, als deelnemer aan het verkeer, goed zichtbaar is voor andere weggebruikers. Draag een fietshelm, rijd defensief en houd rekening met verschillende verkeerssituaties zoals rotondes en onoverzichtelijke kruispunten. Fiets nooit met je mobiel in de hand en vermijd het gebruik van een koptelefoon. Pas je snelheid aan en rijd geconcentreerd om goed op bepaalde situaties te kunnen anticiperen. Controleer als ouder of de fiets veilig is en of je kind op de hoogte is van de verkeersregels. Rijd eventueel de route naar school een paar keer mee als oefening en controle, voorkom dat er verkeersongevallen met kinderen kunnen voorvallen.

De automobilist

Als automobilist ben je relatief beter in het verkeer beschermd dan de fietser. Toch kunnen ook zij hun ‘steentje bijdragen’ aan een veiliger gebruik van de weg. Enkele tips om verkeersongevallen te voorkomen zijn bijvoorbeeld:

 • Pas je snelheid aan als je door een woonwijk rijdt. Rijd niet te hard. Kinderen fietsen niet alleen maar lopen ook in het verkeer en schieten kriskras over de straat.
 • Voorkom afleiding tijdens het rijden; stel dat telefoongesprek nog even uit indien mogelijk.
 • Vermijd routes langs scholen, zeker in de ochtend en middag wanneer het hier extra druk is.
 • Ga eerder van huis om confrontaties met schoolgaande kinderen te voorkomen.
 • Leg een EHBO-koffer in je auto.

Wat als…

Natuurlijk letten we goed op maar we weten ook heel goed dat een ongeluk echt in een klein hoekje zit. Wat nu als je toch betrokken raakt bij een verkeersongeval? Weet jij hoe je dan moet handelen? Kan jij op een goede manier eerste hulp verlenen? Om ervoor te zorgen dat je dit zeker in die belangrijke eerste minuten goed zou kunnen zijn er diverse EHBO-cursussen op de markt. Eén van de meest uitgebreide is het Diploma Eerste Hulp. Deze cursus leert je echt alles wat je moet weten over de verschillende situaties die ontstaan bij ongevallen en hoe te handelen.

Maak het verschil!

Savitae is een van de 4 grootste landelijke opleiders op het gebied van EHBO en BHV. Met een jarenlange ervaring hierin en erkend door Het Oranje Kruis scholen zij diverse beroepsgroepen en particulieren. Deze scholing wordt uitsluitend verzorgd door officieel gecertificeerde instructeurs.

Veel zorgverzekeraars vergoeden zelfs, bij een aanvullende verzekering, een EHBO-cursus gedeeltelijk of zelfs volledig. Mocht je willen weten of jouw verzekering hiervoor in aanmerking komt dan kan je dat hier checken met de vergoedingenchecker. In drie simpele stappen zie je direct wat dit voor jou zou betekenen.

Als je aan de hand van deze blog nog vragen hebt dan kun je deze stellen aan onze klantenservice via klantenservice@savitae.nl. Zij kunnen je bijvoorbeeld helpen bij het kiezen van de juiste EHBO-cursus en je hierin op een goede manier adviseren.

Verkeersongevallen en (schoolgaande) kinderen

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp
meest compleet
Diploma Eerste Hulp
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders
Cursus Levensreddend Handelen
Levensreddend Handelen

Gerelateerde artikelen

Blog-Gladheid door herfstweer

Gladheid door herfstweer

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-sportongevallen

Wat te doen bij sportongevallen 

Blog-wervelletsel

Wat te doen bij wervelletsel?