Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Verslikking en verstikking: wat is het verschil? 

Een nachtmerrie voor ouders. Kinderen zijn altijd op ontdekking uit en stoppen van alles in hun mond. Ondanks dat het vaak goed gaat, kan het ook een keer anders gaan. Veelal wordt er gedacht aan ongelukjes door eten en drinken, maar we mogen het kleine speelgoed niet vergeten. Daarom is het belangrijk om te weten hoe je juist moet handelen bij verslikking en verstikking. Weet jij precies wat je moet doen?
Blog-Verslikking en verstikking

Verslikking en verstikking: elk een andere aanpak

Verslikking komt vaak voor wanneer eten of drinken, maar ook speeksel, in de luchtpijp terechtkomt. Meestal wordt een verslikking veroorzaakt door te snel eten of door het praten tijdens het eten. Doordat het klepje in de keel dan niet goed werkt, kan ‘het in het verkeerde keelgat’ schieten, oftewel een kind verslikt zich. Bij verstikking is de luchtweg afgesloten. Hierdoor ontstaat een zuurstoftekort. Een verstikking is een dreigende en ernstige toestand die zonder ingrijpen kan leiden tot de dood. 

Om juist te handelen bij verslikking/verstikking is het belangrijk om niet in paniek te raken en proberen kalm te blijven. Dit is natuurlijk best lastig als je een overstuur verslikkend of stikkend kind hebt. In alle gevallen kijk je eerst in het mondje om te kijken of het mogelijk is om het voorwerp te kunnen verwijderen. Twijfel je? Dan doe je niets, omdat de kans bestaat dat je de blokkade verergert. 

Zo handel je bij verslikking 

Een hoestend kind (ondanks de paniek) kan nog ademen. Laat het kind hard hoesten of probeer het kind te laten braken. Moedig dit ook aan en meestal schiet het voorwerp dan los. 

Dit is hoe je verstikking aanpakt

Kan een kind niet meer praten of huilen, begint het zijn of haar bewustzijn te verliezen of loopt het gezichtje blauw aan? Geef dan stoten op de rug en (eventueel) buikstoten. Belangrijk om te weten: is het kind jonger dan 1 jaar? Geef dan absoluut geen stoten in de buik, maar geef borstcompressies. Bel 1-1-2 na een poging van stoten op de rug en buik/borst! 

Conclusie 

Kinderen moeten altijd in de gaten gehouden worden. Tijdens het eten, drinken en het spelen. Houd bij kinderen kleine voorwerpen uit de buurt. Als ze toch met kleine voorwerpen gaan spelen, geldt ook hier weer: blijf alert, want voordat je het weet kan er iets gebeuren. Bij een verslikking of verstikking moet je echt proberen zelf niet in paniek te raken en onderneem direct de juiste actie. Bij verstikking is het advies om altijd 1-1-2 te bellen. Als je bij een baby/kind borstcompressies of buikstoten hebt gegeven, moet een (huis)arts het kind altijd controleren.

Wil je leren hoe je moet handelen bij verslikking en verstikking? Meld je dan nu aan voor de cursus EHBO bij baby’s en kinderen.

Wist je dat…

Het veiliger is om je kind te leren niet met volle mond te praten? De mondmotoriek heeft dan nog maar één taak (kauwen) in plaats van twee taken (kauwen en praten). Dit verkleint de kans op verslikken of verstikking. 

Heb je nog vragen?

Je mag altijd contact met ons opnemen. Al je vragen met betrekking tot verslikking en verstikking kun je bij ons kwijt. Neem ook gerust contact met ons op als je meer wilt weten over de cursus cursus EHBO bij baby’s en kinderen. Mail je vraag naar klantenservice@savitae.nl. We helpen je graag!

Verslikking en verstikking: wat is het verschil? 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus bhv-kinderopvang
BHV Kinderopvang & EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO voor de Kraamzorg
meest gekozen
EHBO voor de Kraamzorg
Cursus EHBO voor Gastouders
EHBO voor Gastouders

Gerelateerde artikelen

Blog-Hoe herken je een shock

Hoe herken je een shock? 

Blog-Kastanje en paddenstoelen

Kastanjes en paddenstoelen in de herfst

Blog-Voedselvergiftiging

Symptomen van voedselvergiftiging

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?