Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Vuurwerk? Pas goed op!  

Vuurwerk kan erg mooi zijn om naar te kijken. Dat niet alleen, want het is ook iets wat je meestal maar één keer per jaar ziet op Oudejaarsavond. Het maakt niet uit of je fan bent van siervuurwerk of knalvuurwerk, alle soorten vuurwerk moet je voorzichtig mee omgaan. Zelfs klein kindervuurwerk zoals sterretjes kan al gevaarlijk zijn als je ze niet juist gebruikt. Zorg ervoor dat je veilig en goed voorbereid het nieuwe jaar in kunt luiden met vuurwerk!
Sterretjes vasthouden met vrienden

Vuurwerkongelukken 

Vuurwerkongelukken komen helaas regelmatig voor tijdens de feestdagen. Ze kunnen leiden tot ernstig oogletsel en brandwonden, wat kan resulteren in blijvende schade en zelfs blindheid. Het is daarom belangrijk om voorzichtig te zijn bij het gebruik van vuurwerk en te weten hoe je moet handelen in het geval van een ongeluk. 

Oogletsel 

Een van de meest voorkomende oorzaken van oogletsel door vuurwerk dat per ongeluk in het oog terecht komt, denk bijvoorbeeld aan: van vuurwerkresten en vonkjes tot vuurwerk dat in het oog is geschoten. Dit kan leiden tot beschadiging van het oogweefsel en zelfs blindheid. Het is daarom belangrijk om altijd voldoende afstand te houden van vuurwerk en ervoor te zorgen dat anderen dit ook doen. Ook een veiligheidsbril beschermt je ogen tegen deze venijnige vallende stukjes karton en kruit. Zo’n bril verminderd de kans op ernstig oogletsel als vuurwerk per ongeluk jouw kant op schiet.   

Brandwonden 

Brandwonden zijn ook een veelvoorkomend gevolg van vuurwerkongelukken. Ze kunnen optreden wanneer mensen te dicht bij vuurwerk komen of wanneer vuurwerk ontploft in de handen. Brandwonden kunnen leiden tot pijn, blaren en zelfs littekens. Het is daarom belangrijk om vuurwerk op een veilige manier te gebruiken en ervoor te zorgen dat anderen dit ook doen. Veel mensen vergeten dat onze jassen, vaak gemaakt van kunststoffen, kunnen smelten door de hoge temperaturen van vuurwerk. Pas dus goed op, want een brandwond met gesmolten kledingresten in je wond is echt niet fijn. 

Wees verstandig 

Voorkomen is beter dan genezen! Dit zijn enkele punten om ongelukken te voorkomen: 

 • Koop vuurwerk bij een erkende verkoper
 • Bewaar vuurwerk thuis op een plek waar kinderen niet bij kunnen
 • Laat kinderen nooit alleen vuurwerk afsteken 
 • Gebruik een veiligheidsbril (vuurwerkbril) 
 • Gebruik een aansteeklont i.p.v. een aansteker 
 • Hang nooit boven het vuurwerk met je gezicht terwijl je het aansteekt
 • Steek vuurwerk altijd op de grond aan en nooit in de hand, want het kan gebeuren dat men de aansteker weggooit in plaats van het vuurwerk   
 • Let op je omgeving (huizen, auto’s en uiteraard mensen) 
 • Let op kleding (ook bij sterretjes bij kinderen, let dan ook op hoe de wind staat) 
 • Pas op met alcohol! Alcohol en vuurwerk gaan écht niet samen 
 • Steek “falend” vuurwerk nooit opnieuw aan 
 • Vuurwerk met een te kort lontje, niet aansteken 
 • Ruim na afloop de vuurwerkresten op, voorkom dat kinderen de volgende dag de restjes willen aansteken. 

Maak het verschil met een cursus Diploma Eerste Hulp! 

Het is verschrikkelijk als er iets gebeurd met je kinderen, familie of vrienden tijdens het gebruik van vuurwerk, is het belangrijk om snel te kunnen handelen. Een cursus Diploma Eerste Hulp van Savitae kan je helpen om in de toekomst juiste acties te ondernemen. Tijdens deze cursus leer je onder andere hoe je eerste hulp kunt verlenen bij oogletsel en brandwonden, zodat je in staat bent om snel en efficiënt te reageren in het geval van een vuurwerkongeluk. 

In het geval van een vuurwerkongeluk is het belangrijk om snel te handelen en de juiste eerste hulp te verlenen. Een cursus Diploma Eerste Hulp van Savitae kan je helpen om deze vaardigheden te leren en te oefenen, zodat je beter voorbereid bent op het geval van een vuurwerkongeluk. Zo kun je helpen om ernstige gevolgen te voorkomen en de herstelkans van de persoon in kwestie te verhogen. 

Kunnen wij je helpen? 

Heb je nog vragen over de cursus Diploma Eerste Hulp? Misschien twijfel je over een andere cursus bij Savitae? Zit niet langer met je brandende vragen en stel ze aan onze klantenservice! Stuur ons een bericht via klantenservice@savitae.nl 

We wensen je uiteraard een veilige jaarwisseling met veel gezelligheid en zonder ongelukken! 

Tip: 

Veelal worden EHBO-cursussen, zoals het Diploma Eerste Hulp, bij een aanvullende zorgverzekering vergoed. De vergoedingen kunnen oplopen tot wel 100%, dit kan wel verschillen per zorgverzekeraar. Via de vergoedingencheck kun jij direct zien hoeveel je EHBO-cursus wordt vergoed (wel altijd even dubbelchecken bij je verzekeraar). 

Vuurwerk? Pas goed op!  

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus Diploma Eerste Hulp herhaling
Diploma Eerste Hulp herhaling
Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Gourmetten kerstdiner

Gourmetten met kinderen, kan dat?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken