Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wat doe je bij een gekneusde teen? 

Hoe herken je een gekneusde teen? 

Een gekneusde teen kan erg pijnlijk zijn. Daarnaast kan het ook heel vervelend zijn als je het beweegt. Je kunt een gekneusde teen op verschillende manieren oplopen. Bijvoorbeeld door deze te stoten of te beknellen. Een gekneusde teen wordt vaak verward met een gebroken teen. Dit omdat de symptomen heel erg op elkaar lijken. Een gekneusde teen geneest meestal binnen 6 weken. 

Symptomen van een gekneusde teen? 

Een gekneusde teen is vooral heel pijnlijk. Daarnaast zal de teen dik (gezwollen) en stijf zijn. Hierdoor zal het bewegen van de teen zeer moeizaam gaan. Door de kneuzing kan de teen ook blauw worden. Hier hoef je niet van te schrikken. 

Hoe behandel je een gekneusde teen? 

Een gekneusde teen kan je deze het beste direct koelen. Koel de teen met koud water of een coldpack. En doe dit 10 tot 20 minuten. Als je een coldpack gebruikt, zorg dan wel dat de coldpack niet rechtstreeks op de huid houdt. Door het koelen zal de pijn en de zwelling afnemen. 

Kan iemand geen 4 stappen zetten, neem dan contact op met de huisarts. Neem ook contact met de huisarts op als de pijn en/of de zwelling, na 24 uur, niet minder worden. 

Weet jij wat je moet doen? 

Nu weet je wat je kunt doen bij een gekneusde teen, maar weet je ook wat je moet doen bij een brandwond of wat je kunt doen bij een splinter? Zorg ervoor dat je op de hoogte bent van alle EHBO situaties en schrijf je vandaag nog in voor een EHBO-cursus

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren