Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

3 tips voor een veilige kerst met kinderen 

Kerst komt steeds dichterbij nu december is begonnen. Dat betekent de kerstballen van zolder halen, het gourmetapparaat afstoffen en het huis onderdompelen in kerstversiering. Maar heb je wel eens aan een veilige kerst gedacht? Kapotte kerstballen, een heet gourmetstel en giftige kerstplanten kunnen een gevaar vormen voor kinderen. Savitae heeft daarom 3 tips voor je verzameld voor een kindvriendelijke kerst.
met kerst de boom versieren door moeder en dochter

Scherven en snijwonden 

Begin december gaan velen de kerstboom optuigen. Kerstboom in de kamer, lichtjes en slingers erover verdelen en dan elk leeg plekje vullen met kerstballen. Natuurlijk is dit superleuk als activiteit om samen met de kinderen te doen! (Kleine) kinderen laten helaas wel eens een bal vallen. Die kapotte kerstbal spat in vele scherven uit elkaar. Jammer van de kerstbal, maar ook gevaarlijk. Als kinderen de scherven oprapen of er per ongeluk instappen met blote voeten, kunnen ze een diepe snijwond krijgen.  

Tip #1: koop een set plastic kerstballen in plaats van breekbare exemplaren. Dat zal een kapotte kerstbal (of meer) schelen en jij hebt met kerst geen huilend kind met een diepe snijwond om voor te zorgen.  

Pijnlijke brandwonden 

Met familie en vrienden rondom de tafel om samen lekker te eten is één van de activiteiten waar bijna iedereen in Nederland aan meedoet. Vaak komt het gourmetstel of de gourmetplaat dan tevoorschijn voor een makkelijke en leuke maaltijd. Voor kinderen is zelf hun eten mogen bakken natuurlijk erg spannend! De plaat is alleen gloeiendheet en het staat binnen bereik van hun handjes. Spetterende olie of per ongeluk tegen de plaat aan komen kan voor een pijnlijke brandwond zorgen.  

Tip #2: blijf dicht bij jouw kinderen zitten aan tafel om ze in de gaten te houden en doe zelf het vlees voor ze in de pannetjes of op de gourmetplaat. Om ze toch het schijn te geven dat ze zelf aan het kokkerellen zijn, kun je ze zelf de stukjes vlees aan hun vork laten prikken als het klaar is. Leg als de kinderen oud genoeg zijn duidelijk uit waar ze op moeten letten voordat ze zelf beginnen met bakken. Zo heb je minder kans op een pijnlijke brandwond. 

Giftige kerstversiering 

Slingers, kerstballen en kerststalletjes zijn niet het enige waarmee de kamer gezellig wordt gemaakt voor kerst. Zodra december begint, komen bepaalde plantsoorten het huis in als decoratie. 

De maretak 

Neem bijvoorbeeld de maretak, het symbool van vriendschap en liefde. De plant wordt vaak rond kersttijd in huis opgehangen. Maar wist je dat de maretak giftige eiwitten bevat die men viscotoxines noemt? De bladeren en takken hebben dit eiwit. Als een kind hier iets van binnenkrijgt, kunnen er symptomen zoals braken, misselijkheid en diarree optreden.  
De besjes zijn minder giftig, maar niet ongevaarlijk. Als ze op de grond vallen kan een kind dit makkelijk opeten. Enkele besjes zijn niet erg, maar na meerdere bessen is er kans op braken en diarree. Niet levensgevaarlijk, maar zeker niet fijn om last van te hebben tijdens de feestdagen.  

kerstster
De kerstster 

Niet alleen de maretak is bekend als kerstversiering, maar ook de kerstster. En nee, niet de ster boven op de kerstboom die je wellicht als piek gebruikt, maar de plant die je in overvloed ziet staan in supermarkten in december. De kerstster valt op door zijn mooie felrode bladeren. Kinderen kunnen al snel de neiging krijgen om deze bladeren te proeven. Het sap van de kerstster is niet zeer giftig, maar wel irriterend. Bij consumptie kunnen dezelfde symptomen ontstaan als bij de maretak. Daarnaast als het sap contact maakt met de huid, kan deze rood worden en vormt er mogelijk uitslag. 

Tip #3: haal de maretak en kerstster niet in huis totdat kinderen oud genoeg zijn om te begrijpen wat ze wel en niet kunnen eten. Nog beter: koop een kunstplant. Niet giftig en blijft goed voor vele jaren!  

Wat als het een keer fout gaat?  

Het voorkomen van een ongeluk is altijd beter dan genezen. Helaas kan een kindvriendelijke kerst ook anders lopen. Wil je voor de zekerheid meer weten over EHBO zodat je juist kunt handelen als het een keer fout gaat? Volg de cursus EHBO bij baby’s en kinderen met de extra module Herken Kinderziektes via Savitae. Door deze cursus weet jij precies hoe je moet helpen bij een pijnlijke brandwond, een diepe snijwond, vergiftigingen en meer! Alles voor een veilige kerst. 

Wist je dat… je met een aanvullende zorgverzekering wellicht de cursus gratis kunt doen? Check het in 3 stappen bij onze vergoedingencheck!

Heb je nog vragen?  

Wil je meer weten over de cursus EHBO bij baby’s en kinderen of heb je andere vragen? De klantenservice van Savitae staat voor je klaar! Stuur ze een e-mail naar klantenservice@savitae.nl.

3 tips voor een veilige kerst met kinderen 

Categorie:
Leestijd:
Delen:

Interessante Cursussen

Cursus EHBO bij baby's en kinderen
EHBO bij baby's en kinderen
Cursus EHBO bij baby's en kinderen + herken kinderziektes
meest gekozen
EHBO bij baby's en kinderen + Herken Kinderziektes
Cursus EHBO bij baby's en kinderen herhaling
EHBO bij baby's en kinderen herhaling
Cursus EHBO bij baby's en kinderen herhaling + herken kinderziektes
voordeel bundel
EHBO bij baby's en kinderen herhaling + Herken Kinderziektes

Gerelateerde artikelen

Blog-EHBO-koffer-voor-thuis

De EHBO-koffer voor thuis

Blog-Vergiftiging kinderen

Vergiftiging bij kinderen, en nu?

Blog-EHBO-cursus

Vergoedt mijn zorgverzekeraar een EHBO-cursus?

Blog-Voorbereid-met-eerste-hulp-op-thuisongelukken

Voorbereid met eerste hulp op thuisongelukken