Onderdeel van Eerste Hulp Groep | In samenwerking met Het Oranje Kruis

Wanneer is BHV verplicht? 

Bij veel bedrijven en organisaties is er vaak nog onduidelijkheid over de wet- en regelgeving omtrent bedrijfshulpverlening in Nederland. Veelvoorkomende vragen die regelmatig worden gesteld zijn is BHV verplicht? Hoeveel medewerkers moeten er een BHV certificaat binnen een bedrijf hebben? En moeten de medewerkers ook een BHV herhalingscursus volgen? 

Is BHV verplicht? 

Elke werkgever is verplicht om binnen het bedrijf een adequate bedrijfshulpverlening te organiseren. Een werkgever kan een medewerker in overleg aanstellen als BHV’er, BHV is niet voor iedere medewerker verplicht. Wel moet er binnen een bedrijf altijd een BHV’er aanwezig zijn. Wanneer er bij een controle van de inspectie geen BHV’er aanwezig is kan er een fixe boete worden gegeven. 

Hoeveel medewerkers moeten er een BHV certificaat hebben? 

Het advies is dat er per afdeling altijd minimaal 1 medewerker aanwezig is die een BHV-cursus heeft gevolg. In de praktijk betekent dit dat er doorgaans minimaal 2 medewerkers worden opgeleid tot BHV’er. Dit om te voorkomen dat erdoor ziekte, vakantie of andere reden van afwezigheid geen bedrijfshulpverlener binnen het bedrijf aanwezig is. Afhankelijk van de bedrijfsgrootte en de risico’s binnen het bedrijf moet het aantal bedrijfshulpverleners worden verhoogd. Ieder bedrijf met minimaal 1 werknemer is verplicht om een BHV’er binnen de organisatie te hebben.

Let op! Ook als thuiswerker ben je verplicht om in bezit van een BHV-certificaat te zijn!

Is een BHV herhalingscursus verplicht en hoe vaak? 

De handelingen die een bedrijfshulpverlener zijn aangeleerd en het herkennen van signalen vervagen in de loop van de tijd. Het is daarom nodig dat de BHV’er jaarlijks een BHV herhalingscursus volgt. De meeste opleiders hebben BHV-certificaten welke een geldigheid hebben van 1 jaar en kunnen door het tijdig volgen van een herhalingscursus worden verlengd. Ben je niet op tijd, dan verloopt je certificaat. Goed nieuws! Alle certificaten van Savitae hebben een geldigheid van maar liefst 2 jaar en dit scheelt een hoop herhalen. Dit neemt niet weg dat je niet jaarlijks mag herhalen.

Kunnen wij je ergens mee helpen?

Heb je nog vragen over BHV, de cursus of de herhaling? Je mag al je vragen stellen aan ons team. Je kunt ons bereiken via klantenservice@savitae.nl of via de live chat op www.savitae.nl

Andere berichten

Beroerte? Herken en onderneem actie! 
Wiegendood: wees voorbereid met 3 tips
Alles wat je moet weten over blaren